Байдън настоява за консенсус в Израел относно плановете за съдебна реформа

Байдън настоява за консенсус в Израел относно плановете за съдебна реформа

Байдън настоява за консенсус в Израел относно плановете за съдебна реформа

Президентът на Съединените щати Джо Байдън призова да бъде постигнато широко съгласие по мащабните промени в съдебната система в Израел, прокарвани от дясното правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, които предизвикаха общонационални протести, съобщи Ройтерс.

Израелският парламент може да започне утре процес по реформата на съдебната система, която ще увеличи влиянието на управляващите при избора на съдии и същевременно ще отслаби правомощията на Върховния съд да отменя закони или да се произнася срещу изпълнителната власт, пише БТА. Това предизвика протести в цялата страна и призиви към правителството да забави промените и да постигне широко съгласие по плана си за съдебна реформа, който според социологически проучвания се ползва с относително малка подкрепа в настоящия си вид.

В отговор на запитване на вестник "Ню Йорк Таймс", публикувано днес, президентът Джо Байдън заяви: "Гениалността на американската и израелската демокрация се състои в това, че и двете се основават на силни институции, на контрол и баланс, на независима съдебна система. Изграждането на консенсус за фундаментални промени е наистина важно, за да се гарантира, че хората ще ги приемат, така че те да могат да бъдат поддържани".

Нетаняху, който е обвинен в корупция, в каквато отрича да е замесен, заяви, че промените са необходими, за да се възстанови балансът между правителството, Кнесета (парламента на Израел бел. ред.) и съдебната власт, която някои членове на неговата коалиция обвиняват в елитарност и превишаване на правомощията си за намеса в политическата сфера.

Критици твърдят, че промените ще нанесат смъртоносен удар на израелската демокрация, тъй като ще политизират съдебната система и ще подкопаят независимостта на съдебната власт, което би могло да улесни корупцията и да застраши правата на човека и гражданските свободи.

Във вчерашните протести срещу съдебната реформа в Израел, които се провеждат за шеста поредна събота, са участвали над 200 000 души, съобщи ДПА. Освен в Тел Авив протестни акции бяха организирани в Йерусалим, Беер Шева и Хайфа. Още протести на професионални сдружения са планирани за утре, включително голям митинг пред парламента в Йерусалим.

Израел също така смята да засили военните си действия срещу палестинските атентатори в Източен Йерусалим и на окупирания Западен бряг, заяви днес Нетаняху в коментар, последвал смъртоносното нападение в покрайнините на Йерусалим.

"Кабинетът заседава днес, за да се подготви за още по-широкообхватни действия срещу тези, които извършват терористични действия, и техните поддръжници в Източен Йерусалим и в Юдея и Самария (често използван термин в Израел за територията на Западния бряг бел. ред.), като в същото време се предотврати във възможно най-голяма степен нанасянето на вреди на тези, които не са замесени", заяви той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ