Нова делегация от САЩ ще посети Тайван

Нова делегация от САЩ ще посети Тайван

Нова делегация от САЩ ще посети Тайван

Още една делегация от Конгреса на САЩ ще посети Тайван на фона на продължаващото високо напрежение между Вашингтон и Пекин, пише Си Ен Би Си.

Сериозен поток от посетители от САЩ ходят да се срещнат с тайвански официални лица след визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в началото на август. Оттогава Китай засили военните учения около Тайван, като ежедневно изпраща кораби, бойни самолети и дори дронове в близост до острова.

Осемчленната двупартийна делегация трябва да се срещне с президента на Тайван Цай Ингвен по-късно днес.

Тя се ръководи от представителя на Демократическата партия  от Флорида Стефани Мърфи, която е сред депутатите, внесли законопроект, който би позволил на САЩ да заемат оръжия за подкрепа на Тайван. Миналата седмица администрацията на Байдън одобри продажбата на оръжие на Тайван за 1 млд. долара.

Другите посетители са демократът от Хавай Кайали Кахеле и републиканците Скот Франклин от Флорида, Джо Уилсън от Южна Каролина, Анди Бар от Кентъки, Даръл Иса от Калифорния, Клаудия Тени от Ню Йорк и Кат Каммак от Флорида.

Пелоси беше най-високопоставеният член на правителството на САЩ, посетил Тайван за последните 25 години. Китай отговори, като проведе разширени военни учения, включващи изстрелване на ракети над острова и изпращане на кораби през средната линия на Тайванския проток, който дълго време беше буфер между двете страни. Някои от ракетите паднаха в изключителната икономическа зона на Япония.

Китай разглежда чуждестранните посещения на високо ниво на острова като намеса в неговите дела и де факто признаване на суверенитета на Тайван. Неотдавнашните военни учения на Китай бяха възприети от някои като репетиция на бъдещи военни действия срещу острова, които според военните лидери на САЩ може да бъдат осъществени в рамките на следващите няколко години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ