ГЕРБ обявява своя кандидат за президент през септември, няма да е Цветанов

ГЕРБ обявява своя кандидат за президент през септември, няма да е Цветанов

ГЕРБ обявява своя кандидат за президент през септември, няма да е Цветанов

ГЕРБ ще обяви своя кандидат за президент през август или септември, след като президентът насрочи изборите, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова тв. "Сега не е време за избори и кандидатури", каза той. Кандидатът обаче няма да е Цветан Цветанов и не е ставало дума за номинирането му. 

Премиерът коментира, че сега се е разбрало защо АБВ са напуснали властта – за да се кандидатира Георги Първанов за президент. Бившият президент с два мандата каза по-рано, че не вижда пречки в Конституцията да се кандидатира отново.

Според основния закон държавният глава има право само на два последователни мандата, но няма текст, ограничаващ броя на непоследователните мандати. По подобен начин в Русия президентът Путин се размени за един мандат с премиера си Медведев, за да се кандидатира отново.

Борисов съобщи, че е говорил с президента Плевнелиев в деня преди да обяви решението си да не се кандидатира за втори мандат. Причините били достатъчно сериозни. Премиерът отбеляза, че Плевнелиев е усещал подкрепата от ГЕРБ и добави: "Прекрасно се справи в трудно време, не като времето на Първанов. Навремето нямаше криза, светът бе спокоен, парите с кофи да ги ринеш“.

Борисов сравни хода на ДСБ да предложи Плевнелиев за общ десен кандидат с дйствията на АБВ. И двете малки партии искали общ кандидат, посочен от тях. Поставят г-жа Нинова в неловки ситуации, коментира Борисов, но за себе си уточни, че не се обидил на ДСБ. Според него БСП е принудена да издигне свой кандидат, за да покаже, че е в подем с новия лидер. Ако подкрепят Първанов, „това зимнава“.

Премиерът отказа да коментира Слави Трифонов, но все пак отбеляза: „Колкото аз мога да правя концерти и да пея, толкова и той ще се справи на политическата сцена".

Беше лаконичен и на въпроса за депутата от ДПС Дилян Пеевски: "За Пеевски не знам нищо повече. Каквото знам, съм го прочел в пресата - че продава, че се оттегля. Никой друг нищо не ми е казал".
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ