Над 40% не биха упражнили правото си на глас на избори

Над 40% не биха упражнили правото си на глас на избори

Над 40% не биха упражнили правото си на глас на избори

Малко над 40% от българите не биха упражнили правото си на глас, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва ежемесечното представително изследване на  „Галъп интернешънъл”.  То е проведено между 26 март и 2 април сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна, чрез пряко интервю по домовете.

При избори за парламент, 4-процентовата бариера биха преминали ГЕРБ с 22,6%, БСП с 14,8%, ДПС с 6,4% и Реформаторския блок с 5,1%.

Под чертата, даваща места в Народното събрание, биха останали Патриотичен фронт - 3,4%, „Атака” - 2,5%, АБВ - 2%.

Няма съществена промяна в посоката на обществените нагласи в последния месец. След като в началото на март спря първоначалната положителна инерция в показателите за доверие във властта, в началото на април те вече се установяват на определени нива. Спряло е и лекото спадане на негативни очаквания за икономиката и свързаните с нея теми, което наблюдавахме в последните месеци.

Доверието в правителството към началото на април е на нива от 30%, а недоверието - 58%. По отношение на парламента съотношението е 18% положителни оценки срещу 71% отрицателни. Разколебани в последните два месеца изглеждат част от избирателите на основната управляваща партия ГЕРБ.

Въпреки това 23% продължават да заявяват, че на парламентарни избори биха гласували за ГЕРБ срещу близо 15% за БСП. Това са проценти сред всички имащи право на глас и не са прогноза за изборния резултат, уточняват от "Галъп". Ако сега имаше избори за парламент, в него биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а с реалистични изгледи да са в него са „Атака” и АБВ.

Идните месеци ще покажат дали има съществена динамика в доверието към президентската институция. В последните месеци традиционно около 1/3 оценяват президента положително, а около и над 1/2 - отрицателно.

Няма сериозни промени в доверието и към другите публични фигури. Известно изключение е Румяна Бъчварова, която с поемането на поста на вътрешен министър очаквано повишава доверието си до 23%, с което утвърждава мястото си сред най-одобряваните министри.

Непроменени спрямо последния месец остават общите нагласи по отношение на посоката на развитие на страната. 20% намират, че България върви към по-добро, а 63% - към по-лошо.

43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 14% - да се подобри, а 1/3 смятат, че ще остане същото. Половината от запитаните пък очакват материалното положение на собственото им домакинство да остане същото, при 1/4 негативни очаквания и 1/10 позитивни. Близо 2/3 очакват цените да растат, една пета - да останат същите, а 5 на сто - да падат. 38% очакват безработицата да расте, 33% - да остане същата, а 14% - да намалява.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ