Драгомир Заков: Митрофанова категорично не уважава България

Драгомир Заков: Митрофанова категорично не уважава България

Драгомир Заков: Митрофанова категорично не уважава България

Посланик Елеонора Митрофанова категорично не уважава България. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. 

"Поведението на руския посланик у нас е недопустимо. Не е това начинът да се води дипломация. Сигурен съм, че руската дипломатическа служба има доста професионални дипломати, които биха представлявали доста по-успешно руската държава у нас", каза Заков.

Според него, дипломацията между София и Москва няма да бъде прекратена. "Видяхме, че посланикът на Русия заплаши, че ще предложи на руското ръководство да затвори мисията у нас. Моят опит и мнение, е че подобно действие е във вреда на страната, която затваря посолството. Не вярвам руската държава да вземе подобно решение. Дори това да стане, само по себе си не означава скъсване на дипломатическите отношения", поясни военният министър в оставка.

По думите му е добре да се помисли дали представителят на Русия у нас да не бъде сменен. "Всеки един дипломат, независимо от държавната политика, която следва, трябва да уважава приемащата държава. Имаше много случаи, в които Митрофанова можеше да бъде обявена за персона нон грата. Затварянето на руското посолство ще бъде във вреда на руските граждани у нас. Ако пък българското посолство в Москва бъде закрито от руска страна, то тогава ще страдат българските граждани там", каза още Драгомир Заков.

Военният министър в оставка коментира и казуса около изгонените от България 70 руски дипломати. Според него това не е нестандартна практика в дипломацията. "Да, бройката изглежда голяма, но на фона на големия брой руски представители у нас, не е нещо кой знае колко кардинално. Ако има данни, че тези руски граждани са извършвали действия, които са в разрез с дипломатическата практика, решението е резонно. Щом ДАНС са дали списък, явно е така", поясни той.

Заков обяви, че все още не е получил покана за участие в новия кабинет. "Все още не сме стигнали да коментираме състав на правителството. Трябва да се проведе разговор какви политики ще се водят. До този момент с мен не е разговаряно за участие в следващ кабинет. Поел съм отговорност и смятам, че тя още важи”, обясни Заков. Според него, решението Асен Василев да бъде номиниран за бъдещ премиер е правилно.

Има риск доставката на изтребители F-16 да бъде забавена още, ако се стигне до нови избори, добави той. На въпрос даваме ли оръжия на Украйна, Заков коментира следното: "Нямам информация. Обикновено крайната дестинация е тази, която пише в документите. Оттам нататък държавата, която получава оръжието, има отговорността да спазва определени правила. Украйна е жертва и трябва да бъде подпомогната". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ