България

Политика

|

Общество

|

Гълъб Донев: България няма участие в подготовката на взрива на Кримския мост

Гълъб Донев: България няма участие в подготовката на взрива на Кримския мост

Гълъб Донев: България няма участие в подготовката на взрива на Кримския мост

България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост. Няма и такова отправено официално обвинение от руската страна. Това заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев.

Той посочи, че още в неделя е разпоредил на ДАНС да направи проверка за маршрута на камиона, взривил се на Кримския мост заради публикации в медиите, че неговата траектория се свързва и с България. 

Гълъб Донев призова медиите да се отнасят отговорно към ситуацията, защото преекспонирането е опасно за националната сигурност. Като пример посочи факта, че няма версия за "българска следа" в случая, това словосъчетание присъства единствено в медийни публикации.

"България няма съучастие в подготовката за взрива на Кримския мост. Няма и такова обвинение, отправено официално от руската страна. Изяснява се дали наистина камионът е тръгнал от страната ни. България е на кръстопът, преминават много камиони и товари, така че нека да изчакаме резултатите от проверката. България единствено се свързва като географска точка по маршрута на камиона. Нищо повече. Всички документи, с които разполагат митническите власти и органите на МВР и ДАНС ще бъдат изяснени и информацията ще бъде предадена на компенетнтите органи", допълни Донев. 

Темата коментира и главният прокурор Иван Гешев. В пост в Туитър той призова службите в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. "България е член на ЕС и НАТО, споделящ демократичните и хуманни ценности. Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани", допълва Гешев в публикацията. 

Междувременно от Софийска градска прокуратура обявиха, че се самосезират по повод медийни публикации, че камионът, който избухна на Кримския мост на 8 октомври, е минал през България. От държавното обвинение са възложили проверка на МВР и ДАНС. След приключване на проверките материалите ще бъдат докладвани в Прокуратурата за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство. Вчера премиерът Гълъб Донев също възложи проверка на ДАНС по случая.

Припомняме, че взривът на Кримския мост стана в събота като срути два сегмента на едно от двете автомобилни платна и предизвика голям пожар на железопътната част от съоръжението. Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че камионът, взривен на моста, се е качил на ферибот от Бургас. Той е минал по маршрут, включващ България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския район, става ясно от руското разследване. 

Керченския (Кримския) мост, дълъг 19 километра, минава над Керченския проток между Черно море и Азовско море и е най-дългият в Европа. Той беше открит за автомобилен трафик през май 2018 година, а паралелният железопътен мост беше открит следващата година. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред