ИТН при Радев: По-добре е да има правителство със същите 4 политически сили

ИТН при Радев: По-добре е да има правителство със същите 4 политически сили

ИТН при Радев: По-добре е да има правителство със същите 4 политически сили

„Вашето решение да напуснете правителството изправи 47-о Народно събрание пред необходимостта да излъчи ново управленско мнозинство или да отиваме на нови предсрочни парламентарни избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство и около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство“. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с представителите на партията „Има такъв народ“.

Той прикани ИТН да споделят към кои политически формации са отворени за диалог, поддържат ли червени линии и дали имат имена в „забранителен списък“ по отношение на едно ново управление.

„От натрупания парламентарен опит трябва да знаете, че в период на тежки кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание – и за хората и за политическата система. Затова трябва да знаем как виждате развитието в тази ситуация“, добави той.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отговори, че ИТН са напуснали коалицията, защото един от техните партньори е нарушил коалиционното споразумение и решението, взето на консултативния съвет при президента.

„Не бих казал, че нашите действия са довели до тази ситуация. До нея доведе неспазването на националните интереси от един от нашите коалиционни партньори. Ние винаги сме смятали, че политическите обещания трябва да се спазват и националните интереси трябва да са над политическите пристрастия и ангажиментите, поети към чужди държави“, каза Йорданов.

Той заяви, че от ИТН смятат, че в тази кризисна ситуация е по-добре да има правителство със същите четири партии, защото те са сходни като основни положения и цели.

„Имаме разминавания, но те са по-малки пред общите ни цели, за разлика от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, с които нямаме допирни точки“, добави той

По думите на Йорданов коалицията трябва да се структурира по „по-човешки и практичен начин“, за да няма издаване на заповеди, а да има партньори.

„Тъй като основаната причина да се разпадне коалицията са Кирил Петков и Асен Василев, би било добре политическите лидери да отстъпят малко по-встрани, и напред да бъдат изтикани като изпълнителна власт хора с експертиза, а не политически лица“, каза още той.

Йорданов добави, че ако ИТН получат третият мандат, те са склонни премиерът да бъде от друга политическа сила. „Бъдещите коалиционни партньори трябва заедно да вземат решение кой да бъде министър-председателят, така че да обедини поне тези четири партии“, каза Йорданов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ