Кирил Петков: Мандатът най-вероятно ще бъде върнат

 Кирил Петков: Мандатът най-вероятно ще бъде върнат

Кирил Петков: Мандатът най-вероятно ще бъде върнат

Мандатът за съставяне на правителство най-вероятно ще бъде върнат неизпълнен на президента Румен Радев днес, става ясно от изказване на премиера в оставка Кирил Петков в Комотини, където се открива Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB).

„Към този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат, за съжаление, без да имаме подкрепата от 121 депутати. Нямаше 121 човека, които да кажат "не" на задкулисието, въпреки многото ни опити", коментира Петков.

„Влизаме в политическа криза, нашите партньори изчакват да видят какво ще се случи. Тази криза струва много на българските граждани“, заяви той.

Петков каза също, че от „Продължаваме промяната“ биха подкрепили всичко, но няма да допуснат преговори с Делян Пеевски, Бойко Борисов и Слави Трифонов.

Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона, коментира още премиерът в оставка Кирил Петков по време на церемонията до град Комотини, предава БНР.

„България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол“, допълни българският премиер.

Той изтъкна, че воденото от него правителство е успяло за шест месеца да завърши работата по интерконектора. Премиерът в оставка обясни, че до пълното въвеждане в експлоатация на газовата връзка остават някои софтуерни тестове и издаване на Акт 16.

Политическата нестабилност пречи на сключването на нови договори за газ, каза Петков.

Очаквам в края на август азерската газ вече да тече, успяхме да прекараме 1 млрд. кубични метра, които текат през другия вход с Гърция, миналата есен някой беше подписал анекс, който не беше в интересите на България, подчерта премиерът в оставка.

Той обясни, че в момента България получава пълните договорени количества природен газ от Азербайджан на стойност, равна на предлаганото от „Газпром“, но на по-ниска цена спрямо синьото гориво на европейските пазари. Той прогнозира, че цената на природния газ ще падне с 30 %, след завършването на газова връзка между София и Атина до няколко седмици.

От "Продължаваме промяната" съобщиха, че в 16.00 ще бъде даден брифинг в Народното събрание с участието на председателя на парламентарната група на политическата формация Андрей Гюров, кандидат-премиерът Асен Василев, премиерът в оставка Кирил Петков и бившият председател на парламента Никола Минчев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ