България

Политика

|

Общество

|

Петков за Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония

Петков за Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония

Петков за Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония

Часове преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков заяви пред журналисти, че ще си спази думата и ще остави решението за Северна Македония на парламента. 

Премиерът в оставка отправи критики към президента Румен Радев, че не заема категорична позиция по въпроса. "Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място викаш КСНС, служби, партии, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци. Аз ще си спазя обещанието. Предложението е исторически момент за България, който не трябва да изпускаме. Въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин", каза Кирил Петков. 

"Това решение трябва да се вземе от българския парламент. Аз си държа на думата, независимо какво ще се случи през днешния ден и кой какво иска от мен, аз ще държа на тази позиция", посочи той. 

Премиерът в оставка изтъкна, че лично той харесва френското предложение. "Това, което аз виждам в него е, че Конситтуцията ще се промени преди да започне преговорния процес. През целия период ние ще можем да спираме техния процес, ако не се справят. Това е много добро предложение. Аз не мисля, че друго такова предложение можем да имаме. И въпреки всичко, когато дам дума, че само българския парламент ще даде отговора и решението на този въпрос, аз ще си спазя думата, независимо какво ще се случи днес. Това, на което се надявам обаче, е че следващите дни ще имаме решение на Народното събрание", заяви Петков.

По думите му, през цялото време темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичвното пространство с една единствена цел - да разклащат правителството, за да крадат милиардите. Само че ние като им казахме: "Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, и не се съгласяваме с вашите номинации, например за БНБ, Северна Македония остана в нищото", добави той. 

Петков отправи критики към опозицията заради проваленото заседание на външната комисия в парламента. "Не може да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и след това да блокираш работата на външната комисия. Това е абсолютна политическа подлост. Ако толкова се бият в гърдите, днес да отидат на комисия и след това да направят кворум. Нали бяха много стабилни и силни? Втори ден не могат да направят кворум. А знаете ли защо не искат да направят кворум - защото ги е страх, защото не могат да изберат председател на Народното събрание. Тези хора са едни страхливци, тези хора мислят само как да манипулират", посочи той.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ