Разузнаването докладва: Бедността изчезва напълно след 20 години

Разузнаването докладва: Бедността изчезва напълно след 20 години

Бедността ще бъде напълно елиминирана в световен мащаб към 2030 година. Това ще доведе до формиране на средна класа от близо 2 млрд. души. Такава футуристична прогноза съдържа предварителния годишен доклад на Националния съвет по разузнаване в САЩ, огласена от АП.

Организацията събира и анализира информация от всички разузнавателни агенции в САЩ, а изводите от доклада бяха представени на конференция по сигурността в Аспен, щата Колорадо.

Ако се запазят сегашните тенденции, хората по света, които днес живеят с по-малко от един долар на ден – а те са близо 1 млрд. души, ще намалеят наполовина през следващите две десетилетия, заяви Кристофър Койм, директор на Националния съвет по разузнаване.

 Дори и да се сбъднат някои от най-мрачните прогнози за икономическото развитие на света, към средната класа ще се присъединят няколкостотин милиона души и ще станем свидетели как тя нараства до близо 2 млрд. души, добавя той.

Именно тази част от населението ще формира ядрото и на гражданското общество което ще се противопоставя все по-категорично на авторитарните режими, тъй като ще разполага и с достатъчно ресурси, и с по-високо образование, за да противодейства на всякакви форми на репресивно управление, се посочва в доклада.

„Хората от средната класа имат специфични за тях ценности и аспирации за повече индивидуална свобода. Те вече имат на разположение социални медии и други технологични инструменти, за да постигнат своите цели, в това число и да предизвикат сваляне на репресивни режими".

Любопитен е още един извод от доклада по отношение на образованието. Според него, ако се запазят сегашните тендениции, жените с високо образование и квалифицираност ще станат повече от мъжете.

 Сериозно ще се променя и начинът на живот, който ще породи редица проблеми пред бъдещите правителства - например търсенето на храни ще се увеличи с 50 на сто през следващите 18 години, населението на света ще нарасне до 8,3 млрд. души като 60 на сто от него ще живее в градовете.

Заедно с прогнозата за нарастване на средната класа всичко това означава повишено търсене на месо и, респективно по-голяма нужда от вода и зърнени храти. По тази причина към 2030 г. половината от населението на земята ще живее в райони, където ще има проблеми с водоснабдяването. Това обаче би било преодолимо с разработване и внедряване на нови технологични постижения, коментира директорът на Националния съвет по разузнаване.

Азиатските държави ще запазят икономическия си растеж, но ще настъпи разместване в лидерските позиции, прогнозира още докладът. Страни като Индия, Виетнма и Индонезия с евтина работна ръка ще изпреварят Китай, в който ще се увеличава средната възраст на работниците.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ