Ангела Меркел стана канцлер на Германия за трети път

Ангела Меркел стана канцлер на Германия за трети път

Ангела Мергел беше преизбрана за трети път за канцлер на Германия, съобщиха световните медии.

Долната камара одобри кандидатурата на Меркел с 462 гласа "за" при 150 "против" и 9 "въздържал се".

Предстои германският канцлер и министрите от новото правителство да положат клетва.

59-годишната Меркел ще оглави третото правителство на т. нар. голяма коалиция в историята на Германия след Втората световна война. Страната имаше за последно такъв кабинет в периода 2005-2009 г. Тогава, през първия си мандат като канцлер, Меркел отново управляваше Германия в коалиция със социалдемократите.

Новото германско правителство е изправено пред редица предизвикателства - от реформирането на Европейския съюз, за да бъдат избегнати нови кризи в бъдеще, до енергийния преход с цел отказ от ядрената енергия и залагането основно на възобновяемите енергийни източници.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поздрави Ангела Меркел за избирането й за канцлер на Германия. В обръщението му се казва, че се надява на сътрудничество за преодоляване на кризата,.

„Вашето преизбиране е потвърждение за вашите минали усилия и е сигнал за доверие в следващите години”, казва Барозу.

Той отбелязва, че „Германия и ЕС заедно отговарят на трудностите с цел продължаване на започнатата консолидация и реформи”.

Ангела Меркел стана третият германския канцлер след Втората световна война с три мандата на поста, припомня БТА. Предишните двама, Конрад Аденауер и Хелмут Кол, също бяха християндемократи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ