АСТА - чудовищна машина за следене?

АСТА - чудовищна машина за следене?

АСТА - чудовищна машина за следене?

Гражданските свободи и авторските права са двете страни на медала на оспорваното търговско споразумение АСТА. В Германия през почивните дни имаше протести в 50 града, а Чехия и Словакия спряха ратификационните процедури.

Всъщност споразумението Anti-Counterfeiting Trade Agreement (АСТА) е замислено като средство за подобряване защитата на авторските права. Противниците му обаче твърдят, че то е лост за ограничаване на свободата в интернет, коментира „Дойче веле”. И не без основание, тъй като по силата му фирмите-доставчици на интернет могат да бъдат задължени да следят потребителите си и това какво правят в мрежата. С други думи, ако са прави противниците му, търговското споразумение АСТА може да доведе до раждането на една чудовищна машина за следене с непредвидими последици.

На този фон едва ли е голяма изненада, че в много страни по света потребителите въстанаха. В Германия противниците на ACTA създадоха дори специален сайт (www.stoppacta.de). Протести имаше също в Чехия, Словакия, България, Полша и Малта. Те имат за цел да окажат натиск върху управляващите да спрат ратификационните процедури в страните, които вече са подписали оспорвания документ.

В Чехия и Словакия натискът вече дава резултати - там ратификацията на АСТА е спряна. След като чешки активисти от групата „Анонимните" хакнаха централния компютър на управляващата партия ОДС и публикуваха в интернет пълния списък с имената, адресите и електронната поща на всичките 30 хил. партийни членове, министър-председателят Нечас обяви: „Спираме процеса по ратификацията на споразумението и ще го анализираме много внимателно."

Политиката дава заден ход?

Решението на чешкото правителство е успех за противниците на АСТА. В края на януари Чехия и още 21 страни от ЕС подписаха в Брюксел договора. Едва сега обаче започва обсъждането на документа, твърди депутатът от управляващата партия Соботка: „Този договор не е някакъв недемократичен акт и ние не сме допуснали грешка, че сме го подписали. Нито правителството нито управляващата партия се стремят към ограничаването на свободите в интернет."

Това признание обаче не е достатъчно за критиците на АСТА, които подготвят нови протестни прояви: „Спечелихме една малка битка. Сега е важно да разберем, какво означава спирането на ратифицирането на споразумението. Ще продължим да се борим", казва председателят на Пиратската партия Иван Бартош.

Също и в Словакия правителството реагира на вълната от протести и спря ратификацията на АСТА. А министърът на икономиката увери, че Словакия няма да подкрепи договор, който би ограничил свободата в интернет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ