Войната в Сирия – все по-близо

Войната в Сирия – все по-близо

Военна намеса в Сирия от страна на САЩ изглежда все по-вероятна. Късно снощи Комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри проект за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на смъртоносна атака с химическо оръжие, предават световните медии. Подкрепената формула е за краткотрайна, 90-дневна операция.

След вота с 10 гласа „за” и 7 – „против” проекторезолюцията се очаква да бъде гласувана от целия състав на Сената през следващата седмица. Силно дебатираният документ одобрява използването на ограничена военна сила в Сирия с максимално времетраене 60 дни с възможност то да бъде удължено с още 30 дни, без дислоциране на сухопътни сили. В подкрепа на резолюцията гласуваха 7 сенатори демократи и трима републиканци. Против бяха петима сенатори републиканци и двама демократи.

По време на изслушванията в Конгреса държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че вече над 50 държави признават, че в Сирия е използвано химическо оръжие, въпреки че не всички заявяват това публично.

„Ние се свързахме с представители на над сто държави и продължаваме контактите с тях. 53 държави и организации признаха, че е използвано химическо оръжие. 37 от тях заявиха това публично”, отбеляза Кери. САЩ се надяват, че броят им ще нарасне след изпратените по цял свят нови данни, предоставени от разузнаването на САЩ, коментира държавният секретар.

Вашингтон смята, че има достатъчно доказателства за използването на химическо оръжие в околностите на Дамаск на 21 август от сирийските власти, в резултат на което загинаха над 1400 души.

Белият дом приветства решението на комисията по външни работи на Сената на САЩ да подкрепи резолюция, разрешаващи употребата на военна сила срещу Сирия, предадоха световните агенции.

„Приветстваме Сената за бързите действия и преодоляването на партийните различия в името на националната ни сигурност. Убедени сме, че Америка е по-силна, когато президентът и Конгресът действат заедно", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Военното командване на САЩ продължава да уточнява списъка с военните обекти в Сирия, по които може да се нанесе удар, ако такава заповед бъде дадена от Барак Обама. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси на изслушване в комисията за външни работи на Камарата на представителите

Демпси отбеляза, че главната цел на такава операция ще е да се овладее и ограничи възможността на сирийските власти да използват в бъдеще химически оръжия. Ударите ще са насочени срещу оръжейни складове и ракетни системи и средства на противовъздушната отбрана, посочи той.

Демпси също заяви, че сирийските правителствени войски се готвят за нападение, преместват въоръжения на други места и превозват пленници към обектите, които може да са мишена на удари, за да образуват жив щит.

Активна дислокация на военна техника тече и от страна на Турция по границата със Сирия. Турските въоръжени сили продължават да съсредоточават бронирани военни машини и личен състав по сирийската граница в провинция Хатай, съобщи електронното издание на вестник „Милиет”. При изключителни мерки за сигурност конвой от 20 тежкотоварни камиони и автобуси транспортираха бронетанкова техника и бойци в в зоната за отговорност на 3-ти граничен батальон в околия Яйладаъ на провинция Хатай.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ