Дилма Русеф предложи "пет договора с хората"

Дилма Русеф предложи пет договора с хората

Дилма Русеф предложи "пет договора с хората"

Бразилският президент Дилма Русеф предложи референдум по политически въпроси в опит са се справи с масивните протести в страната си, съобщава Би Би Си.

Тя обеща да увеличи държавните средства за публичен транспорт и да се фокусира върху подобряване на здравеопазването и образованието, предлагайки "пет договора с хората". В тях се включват политически и социални реформи, поемане на по-голяма финансова отговорност от управляващите и увеличаване на похарчените държавни пари в отговор на искания на протестиращите.

„Моето правителство се вслушва в гласовете на демокрацията. Трябва да се научим да чуваме гласовете на улицата. Всички трябва, без изключение, да разбираме тези сигнали смирено и точно. Бразилия е готова да се придвижи напред и показа, че не иска да остава там, където е сега”, заяви Русеф на телевизионна пресконференция.

Тя се срещна с кметове и управители на бразилските административни региони, които се съгласиха с плановете й. Активисти обаче настояват за продължаване на многохилядните протести в Бразилия, най-мащабните от десетилетия насам. Маяра Лонго Вивиан – лидер на Движението за безплатен транспорт в Бразилия, отговори, че президентът не е предложила достатъчно конкретни мерки и "борбата ще продължи".

Снощи хиляди хора в Рио де Жанейро отново излязоха на протест, развявайки бразилските знамена. Някои от тях носеха маски на Анонимните. Стотици бяха блокирани по основния път към най-натовареното бразилско летище – „Сантуш”. Стотици други излязоха на протест срещу корупцията в столицата Бразилия.

Две жени загинаха, пометени от обезумял шофьор, който подкара автомобила си в блокада от протестиращи на пътя в централния бразилски щат Гояс, недалеч от столицата. С това смъртните случаи от ротестите в Бразилия станаха четири.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ