Дългът на САЩ е по-голям от гръцкия

Дългът на САЩ е по-голям от гръцкия

Дългът на САЩ е по-голям от гръцкия

От финансова гледна точка САЩ е по-зле дори и от Гърция, заяви Бил Грос изпълнителният директор на най-големия фонд за инвестиции в държавни ценни книжа Pimco, цитиран от The Daily Caller.

На този етап държавният дълг на американското правителство възлиза на 14,3 трлн. долара. Той обаче не включва средства, гарантирани за социално осигуряване, както и по медицински програми като Medicare и Medicad. Според г-н Грос, който се позовава на официални правителствени данни, техният размер е около 50 трлн. долара.

Не трябва да забравяме и факта, че САЩ е гарант по активи в рамките н а програми, свързани със спасяването на финансовата система през 2008 и 2009 г. Съберем ли всички финансови ангажименти на американското правителство накуп, те ще възлязат приблизително на 100 трлн. долара.

„Напълно нереалистично е да се очаква, че тези дългове могат да бъдат намалени за една или две години. Те са много по-големи от тези на Гърция, много повече от дълговете на която и да е развита страна. Проблемът е ясен – трябва да се захванем с него бързо“, предупреждава мениджърът на Pimco.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ