Държави и организации изпращат помощ на Непал

По официални, но все още неокончателни данни, броят на жертвите от земетресението в Непал е надхвърлил 2350 души. Това съобщи непалското вътрешно министерство, цитирано от ДПА и БТА. Говорителят на министерството Лаксми Дакал заяви, че е потвърд

Редица страни и международни хуманитарни организации поеха ангажимент да предоставят помощ на Непал след опустошителното земетресение от 7,8 по Рихтер в страната, съобщи немската агенция ДПА, цитирана от БТА.

Индия, която има близки политически и културни връзки с Непал, изпрати 43 тона помощ, включително палатки и храна, както и 200 души персонал, а също хеликоптери за подкрепа на спасителните операции.

Норвегия обяви, че предоставя близо 4 милиона долара помощ. В Непал във вторник ще пристигне 76-членен шведски спасителен екип с 12 обучени кучета. По-късно ще бъде изпратен и самолет с по-тежко оборудване и подвижен лагер, заяви скандинавската страна.

Правителството на САЩ обеща 1 милион долара помощ и изпрати спасителен екип. Китай праща 62-членен екип за издирвателни дейности заедно с 6 кучета. Пакистан също изпраща помощ, включително оборудване за болници, както и здравни работници.

Организацията "Лекари без граници" праща 3000 медицински комплекта.

Компанията Google обяви, че предоставя 1 милион долара за спасителния фонд. По-рано стана ясно, че един от директорите в нея е загинал след лавината на връх Еверест, провокирана от труса. По последни данни жертвите в Еверест са 17, десетки са ранени в базовия лагер. Оцелял по чудо алпинист - биолог от Сингапур споделя: "Спестявах години наред, за да изкача Еверест, но смятам, че планината се опитва да ни каже, че засега не иска да вижда повече алпинисти". 

Непалското правителство изгради 15 неофициални лагера в столицата Катманду за нуждаещите се хора след земетресението. Болниците в долината Катманду са препълнени. Съобщено беше, че се изчерпват медицинските материали и кръвните банки. Мястото в моргите е ограничено.

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия изрази готовност да предостави помощ на пострадалите. В организацията влизат Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Мианма, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, отбелязва ДПА.

Япония изпрати група от 70 спасители, които да помогнат за справянето с последиците от земетресението в Непал, посочва ТАСС.

Финландия изпраща 29-членен спасителен екип, който ще пристигне утре и има за задача да търси затрупани хора под срутилите се сгради.

Германската организация "Интернешънъл сърч енд рескю Джърмани" заяви, че изпраща екип от 52 души, включително лекари и експерти, обучени за търсене на затрупани хора, както и обучени кучета. Екипът, който заминава днес, ще донесе подвижен медицински център, отбелязва Асошиейтед прес.

Френското правителство съобщи, че изпраща 11 спасители и оборудване за извънредни ситуации в Катманду.

Папа Франциск I изрази съпричастност с участта на жертвите на земетресението в Непал и се помоли за пострадалите. По време на неделната молитва на площад "Св. Петър" във Ватикана той призова да бъде предоставена помощ на оцелелите и прикани вярващите да окажат необходимата "подкрепа и братска солидарност".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ