За първи път жена става министър-председател на Тайланд

За първи път жена става министър-председател на Тайланд

Тайландският премиер Абхисит Веджаджива загуби изборите в страната от опозиционната партия, обединена от бившия премиер Таксин Чиннават. След вчерашния вот неговия пост ще заеме Инглук Шинаватра, по-малка сестра на отстранения при военен преврат през 2006 г. Чиннават. Тя ще стане първата жена, министър-председател на Тайланд, съобщи BBC.

Демократическата партия на Веджаджива, представена предимно от Банкок и южната част на страната, претърпя първата си загуба от почти две десетилетия. Според вчерашните избори тя печели 161 места в 500-членния тайландски парламент. Това е значително по-малко от социалистите „Пуеа Тай”, които според 97% от преброените бюлетини имат 263 места.

Абхисит Веджаджива призна загубата си и заяви, че партията му има желание да работи с кабинета, който ще формира Инглук Шинаватра. Той подаде оставка като лидер на демократите.

Бъдещият премиер на Тайланд, Инглук Шинаватра е родена през 1967 г. Завършва специалност Публична администрация в университета на Чианг Май в родината й. В последните години управлява бизнеса на големия й брат. Известно време е президент на местната строителна компания SC Asset и управителен директор на Advanced Info Service, най-големият мобилен оператор на Тайланд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ