Кадафи убит от случаен куршум на път за болницата

Кадафи убит от случаен куршум на път за болницата

Кадафи убит от случаен куршум на път за болницата

„Кафади беше пленен ранен, но жив. Докато го транспортирахме към болница, възникна престрелка между негови подръжници и силите на Националния преходен съвeт в Либия. При тази стрелба, той получи смъртоносен куршум в главата.” Това разказа на пресконференция министър-председателят на Националния преходен съвет на Либия Махмуд Джибрил, предаде BBC.

Той е категоричен, че не е имало заповед за ликвидирането на либийския диктатор.

Арабският тв канал „Ал Арабия” съобщи, че телата на Кадафи и един от синовете му Мутасим, който също е загинал в операцията по залавянето на полковника са били показани на западни и арабски журналисти, за да се удостовери публично самоличността им. Появи се и информация, че погребението им ще е на тайно място, за да се избегнат бъдещи поклоничества пред гроба на бившия диктатор от страна на негови поддръжници.

Все още няма официална и точна информация каква е съдбата на другия син на Кадафи – Сейф ал Ислам. Според някои източници, той е ранен и взет в плен, други твърдят, че е успял да избяга и да се укрие, а трети – че е убит.

Средствата за масова информация продължават да публикуват различни версии за последните минути на Кадафи. Съобщава се, че бившият диктатор и най-близкото му обкръжение са се опитвали да избягат от обсадения Сирт, когато по автоколоната им е бил нанесен въздушен удар. Представители на НАТО и френските ВВС потвърдиха, че е имало въздушна атака по кортежа на Кадафи. Оцелелите след бомбардирането са се разделили и всеки се е спасявал както може. Според една от версията, Кадафи и няколко негови поддръжници са се скрили в канализация, където по-късно са открити от войските на Преходния съвет.

Оттук-нататък информациите са най-различни. Според „Ройтерс” оцевидец е заявил, че Кадафи е бил убит от свой телохранител още преди да бъде задържан. Участници в ареста му пък казват, че е бил с огнестрелни рани в крака и гърба, когато са го пленили.

 Междувременно, повечето световни телевизии показаха кадри от ликуващия народ в Либия с любопитен детайл - златният пистолет на Кадафи, предаван от ръка на ръка като най-ценния трофей и доказателство, че диктаторът е свален от власт

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ