Кения в тридневен траур след заложническата криза

Кения в тридневен траур след заложническата криза

Кения в тридневен траур след заложническата криза

Кения е в тридневен национален траур. Страната почита паметта на жертвите на сомалийските ислямисти, които обсадиха мола "Уестгейт" в Найроби и отнеха живота на 67 души. В телевизионно обръщение към нацията президентът Ухуру Кенята заяви, че сред загиналите има шестима души от кенийските сили за сигурност, които обезвредиха терористите при специализирана операция.

Държавният глава обяви кризата за приключена. Петима бойци от похитителите от сомалийското движение Ал Шабаб, свързано с Ал Кайда, са били убити. 11 са арестувани. "Засрамихме и победихме нападателите ни. Кения повали злото и триумфира", каза Кенята в ефира на местната телевизия. Той не потвърди сведенията за наличие на двама души с американско гражданство и една жена с британско сред похитителите. "Тези страхливци ще получат правосъдие, както и съучастниците и покровителите им, където и да се намират", каза президентът.

Британското външно министерство заяви, че британски гражданин е бил арестуван в Найроби, но не даде повече информация по случая в хода на разследването.

Най-малко 18 чужденци са сред убитите. Сред тях са шестима британци и граждани на Франция, Канада, Холандия, Австралия, Перу, Индия, Гана, Южна Африка и Китай. Около 175 души са ранени, 62-ма от които остават в болница.

Докато разчистването на търговския център продължава, броят на жертвите се очаква да се увеличи. Смята се, че няколко тела са затиснати под развалини, след като три етажа на сградата се срутиха при взрив. Тази нощ молът утихна и от него излизаше само тънка струя дим.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ