Кораб с емигранти потъна до Либия. 15 души загинаха

Кораб с емигранти потъна до Либия. 15 души загинаха

Кораб с емигранти потъна до Либия. 15 души загинаха

15 сомалийски нелегални емигранти загинаха, още 40 се водят за изчезнали след корабокрушение в открито море край либийското пристанище Мисрата, предава „Франс прес“. 

Сред жертвите има едно дете и 12 жени. Другите се водят за изчезнали, заяви посланикът на Сомалия в Триполи Абделгани Ваис. На кораба е имало 55 души, всички нелегални емигранти, които са се опитвали да да стигнат Европа. Либия вече изрази притесненията си около това, че хиляди нелегални емигранти се запътват към страната, която се нуждае от големи ресурси, за да контролира това. „Либия няма да е граничарят на Европа. Дори и да иска тя не може“, каза министърът на вътрешните работи Фавзи Абделали, който призова Европа и съседните страни да се справят с притока на емигранти.

В продължение на десетилетия хиляди имигранти тръгват към Либия или италианския остров Лампедуза с риск за живота си всяка година. Стотици от тях загиват в търсене на работа и по-добър живот. 

Муамар Кадафи често използваше пусканети или спирането на имигрантите като като средство за натиск върху европейските държави. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ