Кралят на Йордания призова ЕС да се бори с ислямофобията

Кралят на Йордания призова ЕС да се бори с ислямофобията

Кралят на Йордания призова ЕС да се бори с ислямофобията

"Няма да позволим на терористите да ни отнемат вярата. Техните действия са в противовес на основни ислямски ценности като милостта, мира и толерантността. Терористите направиха мюсюлманите в света най-голямата си цел!"

Това заяви в реч пред Европейския парламент в Страсбург кралят на Йордания Абдула II. Той призова Европейския съюз да се бори с ислямофобията след като нееднократно публично се противопостави в последните месеци на жестокостта и зверствата на "Ислямска държава". Джихадистката групировка отвлече 29-годишен пилот от кралските въздушни сили на страната му, държа го в плен и след това го изгори жив в клетка, излъчвайки видеозапис на мъчителната му смърт. 

Вижте още: Кралят на Йордания: Борбата с „Ислямска държава“ е Трета световна война с други средства

Абдула II призова Европа да се бори с враждебните нагласи към исляма, които според него подхранват екстремизма на мюсюлманите, включително на тези от тях, които се радикализират и напускат Европа, за да се бият в Близкия изток, съобщава "Ройтерс". В речта си той похвали Европа за смелостта ѝ при реакцията на нападения като тези в Париж през януари и оприличи "Ислямска държава" с нацизма, нарече я "експанзионистична идеология, основана на омразата".

В призива си към сътрудничество в борбата с ислямисткото насилие монархът, който присъства на възпоменателните церемонии за убитите карикатуристи на френския в. "Шарли ебдо", разкритикува публикуването на карикатури на ислямския пророк Мохамед в седмичника. Според него европейските правителства трябва да насърчат взаимно уважение и общество, което позволява приобщава всички.

"Оскърбяването на други народи, вярата им и убежденията им не е пътят напред. Европа е важен партньор в това усилие, особено за спирането на глобалния възход на ислямофобията", посочи Абдула II пред евродепутатите, десетки от които са членове на крайнодесни партии и критикуват мюсюлманската имиграция в Европа, отбелязва bTV.

Провалът на израелско-палестинския мирен процес улеснява екстремистите при вербуването на чуждестранни бойци в Европа, каза йорданският крал. "Мирният процес е в мъртва точка с все повече израелски колонии и все по-малко уважение към окупираните палестинци. Този провал изпраща опасно послание. Той подкопава доверието в международното право и международната общност. Той разклаща един от стълбовете на световния мир: това, че конфликтите трябва да се решават с политически средства, не със сила, не с насилие", заяви Абдула II.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават