Нов климатичен договор ще задължава всички страни да контролират вредните си емисии

Нов климатичен договор ще задължава всички страни да контролират вредните си емисии

194-те страни членки на ООН се съгласиха да започнат преговори по нов договор, който ще постави пред всички държави еднакви задължения да контролират емисиите на газове, които предизвикват парников ефект.

Това обяви председателят на конференцията по климата на ООН и южноафрикански външен министър Майте Нкоана-Машабане, цитирана от „Франс прес”. Договорът трябва да влезе в сила най-късно до 2020 г.

В момента само индустриалните страни са задължени да ограничават емисиите си, съгласно договора от Киото, който беше подписан през 1997г. Той обаче изтича следващата година.

Решението идва след 13 дни неуспешни преговори сред страните. Най-сложният проблем в конференцията бе именно решаването за управлението на въглеродните емисии до края на следващото десетилетие.

Индия беше един от основните опоненти на задължителния характер на споразумението. Индийският министър на околната среда Джаянти Натарджаян изтъкна, че предложението противоречи на приетия преди 20 години принцип, че развиващите се страни имат по-малка отговорност от индустриалните държави в борбата с глобалното затопляне. Бан Ки Мун, генерален секретар на ООН призова страните да започнат да изпълняват решенията от конференцията веднага.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ