Обама и Кастро си стиснаха ръцете

Обама и Кастро си стиснаха ръцете

Обама и Кастро си стиснаха ръцете

Президентът на САЩ Барак Обама се ръкува с кубинския си колега Раул Кастро на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела. Това е безпрецедентен жест между лидери на двете страни, които са в конфликт от половин век, предаде „Франс прес“.

Обама протегна ръка за историческото ръкостискане с кубинския лидер, преди да се качи на трибуната, от която произнесе речта си. По този начин Обама за пореден път изрази воля за сближаване между Вашингтон и неговите дългогодишни врагове. Двете страни са в лоши отношения от 60-те години на 20 век.

Президентът на САЩ окачестви Нелсън Мандела като "Великан на справедливостта", като отбеляза, че много лидери по света са изразявали солидарност с неговата борба за свобода, без обаче да толерират прояви на несъгласие от собствения си народ.

„Възхваляването на всеки човек е трудно, но още по-трудно е да се възхвалява гигант на историята, който е повел нацията към справедливостта”, заяви Обама.

Стотина държавни глави и правителствени ръководители са на трибуните на стадиона в Совето, дошли от САЩ, Китай, Куба, Афганистан и дори от палестинските територии да отдадат последна почит на африканския лидер.

Нелсън Мандела почина на 6 декември на 95 години. Той ще остане в историята заради неуморната си борба с апартейда в родната си страна. Племенното му име – Ролихлала – означава „Пакостникът” – прякор, който Мандела многократно ще оправдае през дългия си живот. През 1952 г. той организира първите национални протести срещу потискането на чернокожото население. През същата година открива първата в ЮАР юридическа кантора, в която работят само цветнокожи.

През 1962 г. Мандела е пратен в затвора заради подбуждането на стачка. Две години по-късно е осъден на доживотен затвор за саботаж и конспирация за сваляне на правителството. Прекарва зад решетките 27 години, но не губи високия си дух. Дори от затвора, той продължава да вдъхновява последователите си. През 1990 г. е освободен, тъй като Южна Африка най-сетне започва да загърбва расовата сегрегация. През 1993 г. получава Нобеловата награда за мир, а година по-късно е избран за първия чернокож южноафрикански президент. Остава на поста си пет години.

След това Мандела посвещава живота си на борбата срещу СПИН и бедността. Извоюва на ЮАР правото да домакинства на Световното първенство по футбол. Той ще бъде запомнен не само с неуморната си борба за доброто на човечеството, но и с мекия си говор и призивите за ненасилие, от които не се отказа през целия си живот. „Това, което прави Нелсън Мандела велик, е същото, което го правеше човек”, каза Джейкъб Зума. „Видяхме у него онова, което не спираме да търсим в себе си.” 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ