ООН се готви да обяви бедствено положение в Сомалия

ООН се готви да обяви бедствено положение в Сомалия

ООН планира да обяви бедствено положение в територията на Сомалия, засегната от рекордната суша, горещина и недостиг на вода и храна. От организацията твърдят, че хуманитарната криза в южната и централна част на страната се е влошила рязко въпреки международните усилия, съобщава BBC.

"Сомалия преживява хуманитарна катастрофа с невъобразими мащаби", каза говорителят на Управлението на Върховния комисар на ООН по делата на бежанците, Мелиса Флеминг. Тя отбеляза, че страната преминава през най-горещата година на продължителна суша от 60 г. насам. За първи път от 19 г. насам на територията й ще бъде обявено бедствено положение.

Междувременно агенциите за международна помощ на Великобритания и САЩ заявиха, че имат нужда от по-голямо съдействие от страна на въоръжените групировки в страната. Тази седмица сомалийската милиция „Ал Шабаб”, която е крило на „Ал Кайда”, за първи път се съгласи да допусне работниците на УНИЦЕФ и ООН до бедстващите райони, в които е застрашен живота на хиляди деца. Тези райони бяха изолирани от въоръжените сили на Сомалия.

Около 10 млн. души са засегнати от най-лошата суша в Източна Африка от 50 г. насам. Десетки хиляди отчаяни сомалийци бягат към столицата на страната Могадишу, както и към Етиопия и Кения, за да търсят храна. 135 хил. души са напуснали Сомалия от началото на годината.

За да стигнат до границите с Етиопия и Кения много семейства са принудени да ходят с дни и дори със седмици през пустинята. По пътя или когато пристигнат в градовете голяма част от децата под 5 г. загиват, обяснява още Флеминг.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ