Папата съди немско списание за обида

Папата съди немско списание за обида

Папа Бенедикт XVI подаде съдебен иск срещу немското сатирично списание Titanic, чиито последен брой излезе с корица, на която Главата на Римо-Католическата църква е изборазен в лекьосано и омачкано расо.

До окончателното си произнасяне, съдът постанови на първо време решение, с което задължи Titanic да изземе обратно пуснатия в продажба брой. Наложена е и забрана за разпространението му в интернет.

В жалбата до съда папата твърди, че списанието е нарушило човешките му права, представяйки го в оскърбителен вид: отпред на папското расо ясно личи жълто петно, а отзад – кафяво. Чрез колажа Titanic намеква за изтичане на информация за тайната дейност на Ватикана.

Редакторът на франкфуртското издание, осмиващо папата, Лео Фишер коментира, че Бенедикт XVI неправилно е изтълкувал смешката. Жълтото петно просто е следа от разлято безалкохолно, казва още Фишер. „Всички добре знаят, че папата е голям любител на фантата”, уточнява Фишер.

Ръководството на Titanic се надява, че ще има възможност да изглади недоразумението в лична среща с Негово Светейшество. Списанието, издавано от 1979 година, няколко пъти вече е обвинявано в оскърбителни действия. Сега обаче премина всякакви граници, смятат представители на Германската конференция на епископите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ