Папата съди немско списание за обида

Папата съди немско списание за обида

Папата съди немско списание за обида

Папа Бенедикт XVI подаде съдебен иск срещу немското сатирично списание Titanic, чиито последен брой излезе с корица, на която Главата на Римо-Католическата църква е изборазен в лекьосано и омачкано расо.

До окончателното си произнасяне, съдът постанови на първо време решение, с което задължи Titanic да изземе обратно пуснатия в продажба брой. Наложена е и забрана за разпространението му в интернет.

В жалбата до съда папата твърди, че списанието е нарушило човешките му права, представяйки го в оскърбителен вид: отпред на папското расо ясно личи жълто петно, а отзад – кафяво. Чрез колажа Titanic намеква за изтичане на информация за тайната дейност на Ватикана.

Редакторът на франкфуртското издание, осмиващо папата, Лео Фишер коментира, че Бенедикт XVI неправилно е изтълкувал смешката. Жълтото петно просто е следа от разлято безалкохолно, казва още Фишер. „Всички добре знаят, че папата е голям любител на фантата”, уточнява Фишер.

Ръководството на Titanic се надява, че ще има възможност да изглади недоразумението в лична среща с Негово Светейшество. Списанието, издавано от 1979 година, няколко пъти вече е обвинявано в оскърбителни действия. Сега обаче премина всякакви граници, смятат представители на Германската конференция на епископите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ