Пациент със съмнения за ебола почина в Македония

Пациент със съмнения за ебола почина в Македония

Пациент със съмнения за ебола почина в Македония

Британец, за когото се смята, че е възможно да е бил болен от ебола, е починал в съседна Македония. Това съобщиха представители на македонското правителство, цитирани от „Ройтерс“. Втори британец също показва симптоми на смъртоносната заразна болест.

Той е приятел на починалия и е приет в Клиниката по инфекциозни болести в Скопие със симптоми. Двамата са били настанени в хотел в търговския център "Мавровка", който е затворен от полицията, посочва БТА. До 48 часа ще стане ясно дали починалият пациент е боледувал от смъртоносния вирус, отнел стотици животи в Западна Африка. "Налице са всички симптоми на ебола, които предизвикват подозрения при този пациент", коментира д-р Йованка Костовска от комисията по  инфекциозните заболявания към македонското Министерство на  здравеопазване.

Служителите на хотела са поискали медицинска помощ за техния гост, който бил неконтактен. С автомобил на бърза помощ той е бил превозен до Клиниката по инфекциозни болести в Скопие, но е починал не след дълго. Лекарите са разбрали, че е повръщал няколко дни, имал е вътрешно кървене и е бил изтощен. Когато е бил приет в клиниката е имал температура 37,4. Понеже смъртта е настъпила бързо, е издадена е аутопсия, а пробите ще бъдат изпратени на лаборатория в Германия.

В Македония е влязъл на 2 октомври, в хотела е бил с негов бизнес партньор, който ни информира, че не са пътували в страни застрашени от ебола", заявила Йованка Костовска от Комисията по заразни болести. Служителите на хотела и медицинските лица, които са контактували с британеца, са под карантина. Екипът на бърза помощ, който го е докарал до болница в момента е в изолатор.

Всички входове и изходи на търговския център "Мавровка" в момента са блокирани от полицията.

Междувременно стана ясно, че България чака сертифицирана носилка за пациенти, болни от ебола, въпреки че нямаме нужда от такава. Това посочи проф. Тодор Кантарджиев - директор на Центъра по заразни и паразитни болести в София, пред Нова телевизия. Той обясни, че болен от смъртоносния вирус може да бъдетранспортиран и на обкновена носилка, но ако е в много тежко състояние и повръща, трябва да бъдат взети мерки да не се зарази медицинският персонал. Лекарите трябва да са с маски, ръкавици, престилки и да бъде направена дезинфекция на предметите, с които е бил в контакт заразеният.

По думите на проф. Кантарджиев в България категорично не трябва да се притесняваме зарадипочиналия в Македония британец. „Становище на тяхното здравно министерство казва, че не е сигурно, че случаят е ебола. Изпратени са материалите за изследване в Германия”, обясни професорът. 

Съмнения за ебола постепенно се явяват в Европа. Испанските власти съобщиха по-рано, че състоянието на испанската медицинска сестра, която стана първият човек, заразил се с вируса извън Западна Африка, се е влошило. Първи предполагаем случай на ебола беше регистриран в Чехиясъобщи още БТА, като се позова на главния санитарен лекар на страната Владимир Валента.

56-годишен чех, върнал се с полет от Либерия, е бил настанен в инфекциозното отделение на болница в столицата Прага.

Над 700 души са поставени под медицинско наблюдение в Сърбия с цел предотвратяване на разпространението на вируса ебола, допълни АСС, като се позова на министерството на здравеопазването в страната. Сред тях са 92 човека, които са се завърнали наскоро от страни, обхванати от епидемията от смъртоносната заразна болест. Сръбското здравно министерство е взело допълнителни защитни  мерки заради появата на първите случаи на заразени хора с ебола.

Смята се, че смъртността от ебола е около 60-70%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
Кои са най-търсените IT специалисти у нас през септември
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян