Португалия даде на президента си втори мандат

Португалия даде на президента си втори мандат

Португалия даде на президента си втори мандат

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва получи втори мандат, след като победи с 53% от преброените досега 98% от гласовете, предаде "Франс прес". Неговият най-сериозен съперник, поетът Мануел Алегре получи едва 20% от вота на избирателите. Силва победи при очевидно очертал се електорален отлив - до урните са отишли едва 50% от имащите право на глас. Изборите се проведоха в момент на задълбочаваща се криза с бюджетния дефицит на Португалия.

Каваку Силва, социалдемократ с дясноцентристка ориентация, можеше да разпусне парламента, но той подкрепи социалистическото правителство за плана му да въведе строги икономии и така да преодолее финансовия срив. Планът на социалистите е да намали дефицита и да предотврати ситуацията, в която изпаднаха силно задлъжнелите икономики на Ирландия и Гърция, които трябваше да бъдат спасявани с международна помощ.

Президентът на Португалия  има по-скоро представителни функции, но една от тях е възлова: той има право еднолично и без обяснения да разпуска парламента. Каваку Силва обаче, който е професор по икономика, заяви, че ще работи в полза на стабилността и че е президент на всички португалци без изключение. Той ще е начело на държавата още 5 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ