Продадоха изчезнал шедьовър на Банкси на търг

Продадоха изчезнал шедьовър на Банкси на търг

Продадоха изчезнал шедьовър на Банкси на търг

Работата на британския уличен художник Банкси „Робски труд”, която през февруари изчезна от стена в Лондон, бе продадена на частен търг. Аукционът бе организиран от компанията Sinkura Group в лондонския Музей на киното в неделя вечерта, предаде BusinessWeek.

Организаторите фиксираха минималната цена за шедьовъра на 900 хил. британски лири (около 1,4 млн. долара). По думите на арт дилъра Робин Бартън трима участници веднага са предложили по-висока сума за „Робски труд”. Най-високата ставка и името на новия собственик на графита ще бъдат обявени по-късно.

Графитът „Робски труд” (Slave Labour) се появи на стената на лондонски магазин в квартала Ууд Грийн през май 2012 г. В него виждаме босо дете, което шие на машина британския флаг. Смята се, че графитът е реакция на художника срещу празненствата по повод 60-ата годишнина от управлението на кралица Елизабет II.

През февруари 2013 г. картината бе свалена от стената заедно с мазилката. Скоро след това стана ясно, че тя е изложена на търг, организиран от американската компания Fine Arts Auctions в Маями. Изчезването на графита и появяването му на търга предизвика вълна от възмущение сред жителите на кв. Ууд Грийн и местните власти, които заявиха, че никой няма право да печели пари от онова, което творецът безвъзмездно е подарил на града. В резултат на протестите американската компания в последния момент свали „Робски труд” от каталога си, но така и не разкри името на човека, който е доставил работата.

Тя се появи пред публика отново през май в качеството си на централен експонат в изложбата на Банкси, организирана от Sinkura Group в лондонския Музей на киното. Тогава представители на компанията обявиха, че след изложбата графитът ще бъде изложен на частен търг. Отново името на лицето, от чието име се прави това, не бе разкрито. Компанията обаче подчерта, че се надява работата да бъде купена от жител на Великобритания, за да остане в родината си.

Повторното излагане на графита на търг отново взриви британците. В преддверието на сградата, където се изтъргува той, се появиха шест негови копия, нарисувани на полистиролни плоскости. Минувач се опита да открадне едно от копията, но бе спрян от полицията. Нейни представители заявиха, че ако авторът на копието не заяви правата си над него, то също ще бъде изтъргувано.

Анонимният графити артист, известен с псевдонима Банкси, многократно е заявявал в цитирани изказвания, че работите му трябва да остават там, където са нарисувани, и отказва да потвърждава авторството си, за да спре продажбата им.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ