Прокурор по делото „Качински” заподозрян в шпионаж

Прокурор по делото „Качински” заподозрян в шпионаж

Прокурор по делото „Качински” заподозрян в шпионаж

Военната прокуратура в Полша отстрани от разследването на трагичната катастрофа със самолета на полския президент Лех Качински прокурор, уличен в предаване на засекретена информация на САЩ, съобщи полският тв канал TVN 24.

Магистратът Марек Пащонка е заподозрян в изнасяне на конфиденциална информация по делото за катастрофата с президентския самолет на 10 април миналата година. Срещу него e започнало служебно разследване.

Ярослав Качински, който е председател на партия "Закон и справедливост" и брат на загиналия президент, изрази публично недоволството си от отстраняването на Пащонка от разследването. „С това си решение Полша показва, че се доверява много повече на Русия, отколкото на САЩ, считани отдавна за добри партньори на Варшава”, коментира той.

Генералният прокурор на Полша Анджей Серемет от своя страна поиска писмено обяснение от военния прокурор на страната за причините, довели до отстраняването на Пащонка.

Правителственият лайнер Ту-154М, на борда на който пътуваше високопоставена полска делегация начело с президента и съпругата му, се разби при опит да се приземи на летището в руския град Смоленск. Делегацията пътуваше за тържествено отбелязване на годишнина от Катинското клане. В резултат на трагедията загинаха всички 96 души на борда.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ