Путин се застъпи за Кадафи

Путин се застъпи за Кадафи

Путин се застъпи за Кадафи

Руският премиер Владимир Путин се застъпи горещо за либийския лидер Муамар Кадафи, предаде РИА Новости.

"Казваха „ние не искаме да убиваме Кадафи”. Сега, някои официални лица твърдят: „Да, ще се стремим да унищожим Кадафи”. А кой е дал разрешение това да се прави? Кой си присвои правото да решава някой да бъде наказван със смърт, независимо какъв е той? Съд произнесъл ли се е по въпроса?!”, заяви Путин в Копенхаген, където е на официална визита.

"И каква е тази забранена за полети зона, след като всяка нощ бомбардират дворците на Кадафи?!”, продължи в същия дух руският премиер на среща с журналисти.

Световните сили трябва да действат в рамките на международното право с осъзнаване на отговорността, която носят и с грижа за мирното население, аргументира позицията си той. Иначе, остават съмненията, че основният интерес на тези, които сега стрелят в Либия е присвояването на природните богатства на страната, добави той.

Изказването на Путин предшества изявление на министъра на отбраната на Великобритания Лиам Фокс, който заяви, че „Кадафи е препятствие на пътя на мирното разрешение на либийския конфликт. Той предупреди, че всеки, който взема решения за нападения над мирното население в страната, ще бъде смятан за законна цел на натовските бомбардировачи.

Междувременно представител на Кадафи се обърна с официална молба към Русия да поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради „необузданата агресия на международната коалиция в Либия”, съобщи „Ройтерс”.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ