Севернокорейският ад

Севернокорейският ад

Севернокорейският ад

Светът винаги е подозирал, че зад стените и решетките на севернокорейските затворнически лагери се случват потресаващи неща. Сега една разследваща комисия потвърди тези подозрения, пише "Дойче веле". 

Затворниците в севернокорейските лагери на смъртта са подложени на нечовешки жестокости - това става ясно от доклад, изготвен от разследваща комисия към Съвета за човешки права на ООН. Докладът съдържа свидетелските показания на хора, успели да избягат от севернокорейския ад. Членовете на разследващия екип се срещнали с тях в Южна Корея и Япония. Въз основа на тези показания разследващата комисия установява тежки нарушения на човешките права. От доклада става ясно, че севернокорейските власти арестуват съвсем обикновени граждани и ги подлагат на мъчения, само защото са религиозни или пък са имали неблагоразумието да гледат чуждестранни телевизионни сериали.

Неописуеми страдания

В доклада на комисията са цитирани показанията на севернокорееца Шин Дон-хю, който е на 23 години, когато успява да избяга от затворническия лагер. Младият мъж разказва за ужасите, които самият той е преживял, за стотиците човешки драми, на които е станал свидетел. Шин Дон-хю е бил в затворнически лагер от самото си рождение. Изхранвал се с плъхове, гущери и трева. Пред комисията на ООН Шин Дон-хю разказва и за бягството си. За да се спаси от лагера, той предава собствените си майка и брат, като свидетелства, че двамата планирали бягство. Бил е принуден да присъства на екзекуцията им, а след като съумява да си спечели благоразположението на надзирателите, успява да се измъкне от затвора.

Комисията на ООН научила и за съдбата на една млада майка, която била принудена да удави собственото си дете, а бивши концлагеристи разказали как ги карали да изгарят труповете на умъртвените затворници. Пепелта разпръсквали по нивите наоколо.

"Долни клевети!"

Съставителите на доклада са категорични, че това не са единични случаи. Дори много повече: става дума за системно и масово нарушаване на човешките права - обвинение, което Пхенян, естествено, отхвърля. Показанията, съдържащи се в доклада, били "долни клевети", изречени от "човешка измет". А постоянният представител на Северна Корея в ООН заяви, че докладът бил "изфабрикуван от вражески сили". Зад тази клеветническа кампания стоели Европейският съюз, Съединените щати и Япония.

Комисията на ООН бе създадена през март тази година, след като Пхенян отказа да сътрудничи при проверката на обвиненията за масово нарушаване на човешките права. В края на октомври комисията ще представи нов доклад. Отсега е ясно, че и този доклад ще съдържа свидетелства за нечовешки жестокости.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ