Турция експулсира 1300 бойци на „Ислямска държава“

Турция експулсира 1300 бойци на „Ислямска държава“

Турция е експулсирала над 1300 чужденци, уличени или заподозрени, че се сражават в редовете на терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщи за БНР главният съветник в Министерския съвет на Турция Гьокхан Четинсая. 

Със същия мотив е бил забранен достъпът в страната на над 14 000 чужди граждани, за които властите имали сведения, че възнамеряват да се присъединят към джихадистите. По думите на Четинсая, чужденците, които посещават Турция с цел да преминат в Сирия или Ирак и да се присъединят към джихадистите, са считани за заплаха както за Турция, така и за държавите, към които имат гражданство. "Правим всичко, което е по силите ни, за да попречим на преминаването им през нашата страна", казва още турският съветник. 

Турската държава обаче счита, че няма ефективно сътрудничество със страните, чиито граждани идват в Турция, за да се сражават на страната на ислямските терористи. Има слабости в обмена на разузнавателна информация и това подпомага чуждестранните бойци, отбелязват специалистите. Затова Анкара настоява да се създадат механизми за активизиране на сътрудничеството, както и надеждно осигуряване и обмяна на повече разузнавателна информация. 

Турските власти съобщават, че сред задържаните и експулсирани обратно има и 15-годишно момче с шведски паспорт, което възнамерявало да се присъедини към бойците на "Ислямска държава". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ