Украйна ще приеме закон срещу комунизма

Украйна ще приеме закон срещу комунизма

Украйна ще приеме закон срещу комунизма

Парламентът на Украйна ще приеме в най-скоро време закон, който забранява комунизма в страната, предаде 24 часа.

Правителството в Киев ще внесе във Върховната рада законопроект, осъждащ комунистическия и националсоциалистическия режим в Украйна и забраняващ пропагандата на тяхната символика, заяви премиерът Арсений Яценюк. Текстът беше представен на заседание на кабинета.

Съгласно текста, комунистическият режим от 1917-1991 г. се определя като престъпен “с всички произтичащи от това последствия за комунистическата символика, комунистическите химни и пропаганда”. По същия начин нацисткият тоталитарен режим се признава за престъпен и цялата символика и пропаганда на националсоциализма се забранява, заяви вицепремиерът по хуманитарните въпроси и министър на културата Вячеслав Кириленко.

Законопроектът включва пакет от четири документа, сред които законопроект за увековечаване на победата над нацизма през Втората световна война, законопроект за юридическия статут и почитането на паметта на участниците в борбата за независимост на Украйна през XX век и законопроект за достъп до архивите на репресивните органи на комунистическия режим. По искане на премиера Яценюк те трябва да бъдат приети до 8-9 май.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ