144 украински военнопленници се завърнаха у дома

144 украински военнопленници се завърнаха у дома

144 украински военнопленници се завърнаха у дома

Украински войници, пленени от руските сили, бяха освободени късно снощи при дългоочаквана размяна на пленници, съобщи Kyiv Post.

Информацията бе потвърдена и от президентската пресслужба. 144 украински воини са върнати у дома от руски плен: 59 войници от Националната гвардия, 30 - ВМС; 28 - армия, 17 граничари, 9 войници от териториалната отбрана, 1 полицай. Най-възрастният от освободените е на 65, най-младият е на 19 години. 95 защитници на Азовстал се завръщат у дома. „Благодарен съм на разузнаването на отбраната на Украйна и на всички, които работиха за този резултат. Ще направим всичко, за да върнем всеки украински мъж и жена у дома”, заяви в специално обръщение президентът Володимир Зеленски.

Размяната на пленници между Киев и Москва е след вчерашното освобождаване на 17 украинци, предимно военнослужещи, потвърди украинското разузнаване. Петима от бившите затворници бяха ранени и се нуждаеха от спешна помощ, по данни на украинското правителство, предаде Telegram. Украйна освободи 15 руски затворници като част от размяната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ