47 полицаи са ранени при протестите в Скопие

47 полицаи са ранени при протестите в Скопие

47 полицаи са ранени при протестите в Скопие

47 полицаи са били ранени при протестите в столицата на Северна Македония вечерта в сряда, съобщи местната полиция. Поредният протест е във връзка с предложението за  излизане от задънената улица в усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Нараняванията са получени, след като група предимно млади хора са се отделили от основния протест и са хвърляли камъни, метални пръти, яйца и коктейли "Молотов" по сградата на парламента в Скопие. От уикенда насам хиляди хора протестират всяка вечер срещу френското предложение за компромис, целящ да премахне възраженията на България срещу присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

Полицията съобщи, че са били задържани 11 протестиращи. Министър-председателят Димитър Ковачевски осъди нападенията срещу полицията, като заяви, че насилието не може да бъде оправдано. Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски посети ранените полицаи в болницата. Той заяви, че се провежда разследване на подбудителите на насилието, и предупреди, че те ще бъдат подложени на "най-строгите възможни наказания".

"Всички знаем много добре кой стои зад протестите и кой ги е призовал", каза Спасовски. Министърът заяви, че полицията разполага с "оперативна информация", че нападения с коктейли "Молотов" срещу държавни сгради се планират и за друг протест и призова протестиращите да се въздържат от насилие.

България, която като член на ЕС има право на вето върху нови членове, иска Северна Македония официално да признае, че езикът ѝ има български корени, да признае българско малцинство в страната и да прекрати "речта на омразата" срещу България. Мнозина в Северна Македония твърдят, че съгласието им ще подкопае националната им идентичност.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и правителството подкрепят предложеното от Франция споразумение, което призовава страната да признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство. То също така ще предвижда редовни прегледи на начина, по който се решава двустранният спор, което потенциално може да възпрепятства бъдещия курс на Северна Македония към членство в ЕС. България вече официално прие френското предложение, което сега трябва да бъде подкрепено от парламента на Северна Македония. Законодателите ще се съберат в четвъртък, за да създадат комисия, която ще разгледа въпроса. Все още не е насрочено пленарно заседание

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ