5 ключови фактора за световен икономически бум

5 ключови фактора за световен икономически бум

5 ключови фактора за световен икономически бум

Пет са основните макроикономически процеси, чието успешно приключване ще доведе до световен ръст на световната икономика. Това посочва Morgan Stanley в актуално изследване, цитирано от Bloomberg.  Според анализаторите ключовите фактори за световен икономически бум са:

1. САЩ: от политика на количествени облекчения към ясно определяне на лихвените проценти.

2. Япония: от дефлdция към умерена инфлация.

3.  Европа: от финансова фрагментация към заслужаващ  доверие банков съюз.

4. Китай: от ръст, основан на инвестици, към ръст, основан на реформи.

5. Развиващите се пазари: от неработещи традиционни икономически модели, към нови модели на ръст.


Колкото по-активно протичат тези процеси през 2014 г., толкова по-голяма е вероятността да видим устойчив ръст на световната икономика, посочват анализаторите на Morgan Stanley.

Част от тези процеси не са нови или пък характерни само за предстоящата 2014 г. Китай, както и останалите развиващи се пазари, периодично съобщават за смяна на модела на растеж. А Япония се опитва от години да се справи с дефрацията. В този смисъл малко вероятно е всички те да доближат етап на завършеност в близко бъдеще, както и това да се случи едновременно.

Според икономистите от Morgan Stanley, тези процеси ще бъдат от съществено значение през 2014 г., но по-скоро ще охарактеризират своеобразни истории на ръста, а не краят на кризата. "Успешните преходи предполагат далеч по-високи темпове на ръст. Нашият базов сценарий показва, че независимо от сложността си, тези преходи в края на краищата ще бъдат осъществени. Ако всичко се случва според очакванията ни, то темповете на растеж на световния БВП ще се ускорят през 2014 г. до 3,5%, а в последващите години ще държи ниво от 3,5-4%", се отбелязва още в изследването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ