57 души загинаха при вълна от атентати в Багдад

57 души загинаха при вълна от атентати в Багдад

57 души загинаха при вълна от атентати в Багдад

Най-малко 57 души са загинали при поредица от координирани бомбени атентати в иракската столица Багдад. Това съобщиха официални лица в града, цитирани от BBC.

Около 150 души са ранени. По информация на вътрешното министерство в Ирак 13 места са били атакувани, включително в квартала ал-Амил в южната част на града и на места близо до центъра, съобщава още британската новинарска мрежа.

Тези бомбени атентати са най-смъртоносните в Багдад от месеци насам. Те следват оттеглянето на американските войски от Ирак и идват сред нарастващите страхове от ескалирането на напрежение заради религиозни и сектантски убеждения. Случват се след като възникна кризата между шиитското правителство и сунитите при изтеглянето на американските военни.

Експлозиите са предизвикани от бомби, закрепени за автомобили, както и от крайпътни бомби и коли, заредени с експлозиви. Повечето от тях са станали в шиитски квартали. Същевременно някои сунитски райони също са били засегнати. Все още не е ясно кой стои зад атаките. Наблюдатели смятат, че подобна поредица от съгласувани атентати е възможно да организира само „Ал Кайда” в Ирак.

Атентати продължават да се случват сравнително често в Ирак, въпреки че равнището на насилието в страната намаля.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ