Япония планира двойно увеличение на воените разходи за ракетен арсенал

Япония планира двойно увеличение на воените разходи за ракетен арсенал

Япония планира двойно увеличение на воените разходи за ракетен арсенал

Япония е на път да увеличи драстично своя ракетен арсенал. Това става ясно от доклад на експерти, представен на премиера Фумио Кишиде, съобщава „Независимая газета“. Предвижда се в рамките на четири години японците да се сдобият с крилати ракети от САЩ и да усъвършенстват своите ракети с наземно базиране. Правителството, одобрило документа, говори за "сдържане" на потенциален противник. „Бялата книга“ за отбраната споменава Северна Корея, Китай и Руската федерация. Като цяло Токио планира да увеличи повече от два пъти военните си разходи. Според експерти решението на Токио увеличава риска от военен конфликт.

Военни анализатори предложиха на главата на правителството, след пет години да подсигурят силите за самоотбрана със средства за ответен удар срещу вражески бази. Въз основа на това предложение Япония възнамерява да увеличи броя на ракетите, с които разполага. От САЩ трябва да бъдат купени крилати ракети Tomahawk , ракетите собствено производство – модифицирани.

Вариантът за укрепване на ракетния потенциал на Япония се обсъжда повече от месец. Както писа вестник „Никей“, Япония от в края на миналата година планира да доведе обсега на своите крилати ракети до повече от хиляда километра. Това трябва да стане в рамките на втората половина на 20-те години на XXI в. Те могат да бъдат изстрелвани от земята, самолети и военни кораби. Работата по модернизацията на тези оръжия трябва да се извърши от Mitsubishi Heavy Industries Corporation.

Планът беше приет в светлината на факта, че съседните на Япония страни също разработват нови видове ракети. Токио, казват правителствени източници, няма друг избор освен да изгради военната си мощ. Може би близки съседи като Китай и Южна Корея ще бъдат изключително недоволни от плановете на Япония. Но самият Китай увеличава броя на своите балистични ракети със среден обсег. Те могат да достигнат до Япония и остров Гуам (САЩ). Съобщава се, че Пекин е увеличил броя на своите ракети-носители до 82 през 2020 г.

Вашингтон също не седи със скръстени ръце. Властта там планира да покрие с мрежа от ракети верига от острови, простиращи се от Окинава до Тайван и Филипините. Тази мярка, както посочи Конгресът на САЩ, е необходима в светлината на напрегнатата ситуация около Тайван. Китайското външно министерство предупреди, че ако САЩ разположат ракети със среден обсег в региона, Пекин ще предприеме ответни мерки.

Досега Токио се придържаше към теорията, че неговите военни части могат да свалят ракети, насочени към Япония. Но тъй като военните технологии непрекъснато се развиват, японските ракети са остарели. Премиерът Кишида е убеден, че е нужна способност да бъде атакуван врага на неговата територия. „Трябва да се обмислят всички варианти“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ