Борис Джонсън: Путин ме заплаши с ракетен удар

Борис Джонсън: Путин ме заплаши с ракетен удар

Борис Джонсън: Путин ме заплаши с ракетен удар

Руският президент Владимир Путин е заплашил бившия британски премиер Борис Джонсън с ракетен удар в продължителен разговор преди началото на руската инвазия в Украйна. Това твърди самият Джонсън в документален филм на Би Би Си, разглеждащ контактите на Путин със световните лидери.

„В един момент той ме заплаши и каза: „Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само една минута“, или нещо подобно“, разказва бившият британски премиер.

По думите му коментарите на Путин са дошли, след като по време на продължителен разговор през февруари 2022 г. той го е предупредил, че една война ще бъде „пълна катастрофа“ и ще доведе до западни санкции и повече войски на НАТО в близост до руската граница.

Той също така е опитал да възпре руските военни действия, като е казал на Путин, че Украйна няма да се присъедини към НАТО „в обозримо бъдеще“.

„Мисля, че от много спокойния тон, с който той говореше, той просто се подиграваше с опитите ми да го накарам да преговаря“, добавя джонсън.

Невъзможно е да се знае дали заплахата на Путин е била реална, но, като се имат предвид предишни руски атаки срещу Обединеното кралство - последно в Солсбъри през 2018 г. - всяка заплаха от руския лидер, колкото и лекомислено да е отправена, вероятно е такава, която  Джонсън не би имал друг избор, освен да приеме на сериозно, пише Би Би Си.

Джонсън е говорил с Путин ден след срещата си украинския държавен глава Володимир Зеленски в Киев.

 Девет дни по-късно, на 11 февруари, британският министър на  отбраната Бен Уолъс отлита за Москва за среща с руския си колега Сергей Шойгу.

Документалният филм на Би Би Си „Путин срещу Запада“ разкрива, че Уолъс си е тръгнал с уверения, че Русия няма да нахлуе в Украйна, но той разказва, че и двете страни са били наясно, че това е лъжа.

Той каза, че това е било един вид демонстрация на сила: „Ще те излъжа; ти знаеш, че те лъжа; аз знам, че ти знаеш, но въпреки това ще го направя“.

Той каза, че тази „доста смразяващата, но директна лъжа“ е потвърдила убеждението му, че Русия ще нахлуе в Украйна,

По-малко от две седмици по-късно, докато танковете преминават през границата на 24 февруари, Джонсън получава телефонно обаждане посред нощ от президента Зеленски.

„Зеленски бе много, много спокоен“, спомня си  Джонсън. „Но той ми казва, че те атакуват навсякъде.“

Джонсън казва, че е предложил да помогне за преместването на президента на безопасно място.

„Той не прие това предложение. Той героично остана там, където беше“, добави бившият премиер.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ