CNN: САЩ ще разрешат на съюзниците си да доставят изтребители F-16 на Украйна

CNN: САЩ ще разрешат на съюзниците си да доставят изтребители F-16 на Украйна

CNN: САЩ ще разрешат на съюзниците си да доставят изтребители F-16 на Украйна

В последните седмици администрацията на американския президент Джо Байдън изпраща сигнали до европейските си съюзници, че ще им позволи износ на изтребители F-16 за Украйна. Това съобщава CNN, позовавайки се на добре информирани източници.

Белият дом е под "нарастващ натиск" от членове на Конгреса и съюзници да помогне на Украйна за доставка на изтребителите на фона на засилващите се руски въздушни атаки.

Няколко европейски държави разполагат с американски F-16, включително Холандия, която изрази желание да изнесе някои от тях в Украйна. За да се случи това обаче, САЩ  трябва да одобрят прехвърлянето на самолетите на трета страна поради чувствителната американска технология на изтребителите.

Засега обаче не са получени официални заявки от европейски страни за износ на F-16.

Координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации Джон Кърби отказа да коментира конкретно възможността САЩ да изпратят свои изтребители F-16 в Украйна.

F-16 „не са в дневния ред“ на G7, каза той, въпреки че темата вероятно ще се появи в разговорите в кулоарите на срещата на върха.

По-рано 14 американски законодатели и членове на Конгреса се присъединиха към лобистката кампания за F-16, призовавайки администрацията да предостави самолетите, така че Украйна да може да установи контрол над небето си.

„Като двупартийна група от законодатели, ние разглеждаме прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна като съществено за подсигуряване на Киев с капацитет за въздушна поддръжка, необходим за пълната защита на нацията срещу непровокираната, незаконна и брутална инвазия на Русия“, написаха група депутати републиканци и демократи в писмо до президента Джо Байдън в сряда, което беше получено от CNN.

Politico също пише, че европейските страни, особено Великобритания и Германия, оказват натиск върху Вашингтон да получат одобрение за доставка на изтребители F-16 за въоръжените сили на Украйна.

Британският премиер Риши Сунак и холандският премиер Марк Рюте се споразумяха да създадат международна коалиция за доставка на бойни самолети, по-специално F-16, на Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ