Френски депутати с критика към политиката на Ердоган спрямо кюрдите в Сирия

Френски депутати с критика към политиката на Ердоган спрямо кюрдите в Сирия

Френски депутати с критика към политиката на Ердоган спрямо кюрдите в Сирия

Около 100 френски депутати разкритикуваха войнствената политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган спрямо кюрдите в Северна Сирия. Критиките те отправиха в статия, публикувана във френското издание "Журнал дю диманш", предаде Франс прес.

"Докато Русия на Владимир Путин умножава военните престъпления в Украйна, Реджеп Тайип Ердоган, в сянката на световното вълнение, обмисля да започне поредната кървава офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия", казват депутатите.

Турският президент се възползва от централната роля, която играе за НАТО в конфликта в Украйна, за да получи карт бланш от атлантическия алианс за засилване на атаките в Северна Сирия, казват парламентаристите.

Под писмото са се подписали депутати от комунистическата партия, радикалната левица, социалисти, еколози, но също и няколко представители на партията на президента Еманюел Макрон и от десницата.

Западните страни не трябва да отвръщат поглед от това, пишат депутатите и призовават страните от ЕС да гарантират защитата на кюрдските активисти и асоциации, присъстващи на европейска територия. 

Депутатите призовават също така Франция да сезира Съвета за сигурност на ООН, за да обяви зона, забранена за полети в Северна Сирия и да постави сирийските кюрди под международна защита.

Те искат също така автономната администрация в северната и в източната част на Сирия да може да бъде международно призната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ