Гутериш се застъпи Запорожката АЕЦ да остане в енергийната мрежа на Украйна

Гутериш се застъпи Запорожката АЕЦ да остане в енергийната мрежа на Украйна

Гутериш се застъпи Запорожката АЕЦ да остане в енергийната мрежа на Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес Русия да не изключва контролираната от нея Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Призивът идва на фона на взаимните обвинения за обстрел в района на централата между Киев и Москва. "Съвсем ясно е, че електричеството, произвеждано от Запорожката АЕЦ, е украинско електричество и този принцип трябва да се спазва", заяви Гутериш на пресконференция по време на посещението си на пристанището в Одеса.

Операторът на украинските централи "Енергоатом" изрази днес опасения, че Русия, която контролира от март най-голямата на територията на Европа АЕЦ, може да я изключи от украинската електропреносна мрежа. "Разполагаме с данни, че руските окупатори планират да спрат реакторите и да ги изключат от линиите за доставки на енергийната система на Украйна", посочи операторът в "Телеграм".

Според "Енергоатом" руските военни са ограничили достъпа на персонала до централата и са в процес на доставка на дизелови генератори, които да бъдат включени след спирането на реакторите. През последните седмици Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрелването на ядрената централа в Южна Украйна, което отново събуди страховете от възникване на сериозна катастрофа в Европа. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира вчера, че "евентуалното причиняване на щети в Запорожката АЕЦ би било самоубийство" и призова за демилитаризиране на централата. Русия обаче официално отказа да изпълни този призив. 

Запорожката АЕЦ е била в центъра на подновяване на двустранните разговори между френския президент Еманюел Макрон и Путин след няколко месеца затишие. Макрон е позвънил на Путин днес и двамата провели телефонен разговор, в който руският президент отново повторил официалната версия, отстоявана от Москва, че не Русия, а обстрели от страна на украинските сили застрашават сигурността на атомната централа. Според съобщение на сайта на Кремъл, Путин е заявил, че става въпрос за системни обстрели от украинска страна, които провокират опасност от мащабна катастрофа. В съобщението са казва още, че двамата президенти са отбелязали важността на възможно най-скорошното изпращане на мисия на МААЕ, която да оцени на място реалната ситуация. Путин потвърдил готовността си да окаже пълно съдействие на инспекцията. Двамата с Макрон се разбрали да продължат контактите си по "тези и други въпроси".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ