Изчезналата криптокралица Ружа Игнатова сред 10-те най-издирвани лица от ФБР

Изчезналата криптокралица Ружа Игнатова сред 10-те най-издирвани лица от ФБР

Изчезналата криптокралица Ружа Игнатова сред 10-те най-издирвани лица от ФБР

Българката Ружа Игнатова, позната и като „изчезналата криптокралица“, попадна в списъка с топ 10 най-издирвани лица от Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, става ясно от техния сайт в четвъртък, съобщава BBC. Тя единствена жена в този списък.

Разследващите предлагат 100 хил. долара за всякаква информация, която ще доведе до нейния арест.   

Игнатова е издирвана за предполагаемото ѝ участие в организацията на измамата с криптовалутата OneCoin. Федералните разследващи я обвиняват в използване на схемата за измама на стойност от повече от 4 млрд. долара.  Тя е в неизвестност от 2017 г., когато американските власти подписаха заповед за нейното задържане. В последствие срещу нея са повдигнати 8 обвинения, сред които за заговор за извършване на пране на пари и за измама с ценни книжа.

Според актове на федералните прокурори по същество дейността на нейната компания е Понзи схема, която представя продукта си за криптовалута – обещава високи приходи на потенциални инвеститори, а зад големите очаквания стои финансова измама.

От ФБР предупреждават, че е възможно тя да пътува с въоръжена охрана и/или сътрудници. Игнатова може да е претърпяла пластична операция или по друг начин да е променила своя външен вид.

През 2014 г. от OneCoin започнаха да предлагат на купувачите комисионна, ако продават криптовалутата на повече хора. От ФБР казват, че OneCoin няма стойност и никога не е била защитена от блокчейн технологията, използвана от други криптовалути.

„Тя синхронизира своята схема перфектно, като се възползва от огромните спекулации в първите дни на криптовалутата“, каза за българката Демиън Уилямс, федерален прокурор на Манхатън.

За последно Ружа Игнатова е забелязана през 2017 г., когато хваща полет от България за Гърция.

Тя има повдигнато обвинение и в Германия, като вече няма български паспорт, а разполага само с немски.

Списъкът на ФБР не дава по-специален статут на издирваните, но се смята, че способства за тяхното по-бързо залавяне.

Снимка: ФБР

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ