Китайският лидер Си Дзинпин и кралят на Саудитска Арабия ще търсят обща посока със споразумения за 30 млрд. долара

Китайският лидер Си Дзинпин и кралят на Саудитска Арабия  ще търсят обща посока със споразумения за 30 млрд. долара

Китайският лидер Си Дзинпин и кралят на Саудитска Арабия ще търсят обща посока със споразумения за 30 млрд. долара

Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Рияд. По покана на краля на Саудитска Арабия Салман той ще участва в първата среща на върха между Китай и арабските държави, в срещата на върха на Съвета за сътрудничество между Китай и страните от Персийския залив, както и ще направи държавно посещение.

По време на посещението си той ще обмени задълбочени мнения с краля Салман и престолонаследника принц Мохамед относно двустранните отношения и международни и регионални въпроси от общ интерес, съобщи Радио Китай. Тримата заедно ще планират посоката за развитие на двустранните отношения. Споразумения за около 30 милиарда долара ще бъдат подписани в четвъртък, съобщиха държавните медии на Саудитска Арабия, докато Китай се стреми да подкрепи своята засегната от Covid икономика и докато саудитците, дългосрочни съюзници на САЩ, настояват да разнообразят своите икономически и политически съюзи.

„Очаквам с нетърпение участието ми в първата среща на върха между Китай и арабските държави и срещата на върха на Съвета за сътрудничество между Китай и страните от Персийския залив, както и съвместната работа с арабските лидери и страните от Съвета, за да издигнем отношенията на ново по-високо ниво“, добавя още китайският лидер.

В своята писмена реч Си Дзинпин отправи искрени поздрави и най-добри пожелания към саудитското правителство и народ от името на китайското правителство и народ. Си Дзинпин подчерта, че от установяването на дипломатически отношения между Китай и Саудитска Арабия преди 32 години стратегическото взаимно доверие между двете страни непрекъснато расте, а практическото сътрудничество в различни области е постигнало ползотворни резултати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ