Ван И призовава ЕС да изясни позицията си относно партньорството си с Пекин

Ван И призовава ЕС да изясни позицията си относно партньорството си с Пекин

Европейският съюз трябва допълнително да "изясни" позицията си относно стратегическото си партньорство с Пекин, заяви най-високопоставеният китайски дипломат Уан И пред ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. Същевременно лидерите на ЕС призоваваха за намаляване на зависимостта от Китай, предава Ройтерс.

Стартирането на всеобхватно стратегическо партньорство между ЕС и Китай през 2003 г. трябваше да заздрави връзките. Но от 2019 г. насам 27-членният блок започна да нарича Китай "икономически конкурент" и "системен съперник", като близките отношения на Пекин с Москва след руската инвазия в Украйна допълнително усложняват ситуацията.

"Европейският съюз трябва...да изясни позицията си в двустранното стратегическо партньорство и да насърчава развитието на отношенията между Китай и ЕС. ЕС не трябва да се колебае и още по-малко - да насърчава думи и действия", които биха се отразили негативно на отношенията, е казал Ван И на Жозеп Борел.

"Няма конфликт между фундаменталните интереси на Китай и ЕС", е изтъкнал най-високопоставеният китайски дипломат.

Ван И направи тези си изявления, след като Германия публикува в четвъртък новата си стратегия за отношенията с Китай, в която се предвижда "намаляване на рисковете, но не и прекъсване на връзките" с Пекин.

След оповестяването на стратегията Китай предупреди Германия да не предприема каквито и да било действия, които биха могли да "навредят на сътрудничеството и на взаимното доверие" помежду им.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ