Лавров: Русия е с неопетнена репутация

Лавров: Русия е с неопетнена репутация

Лавров: Русия е с неопетнена репутация

Русия е с неопетнена репутация и не се срамува от това, което е. Това заяви руския външен министър Сергей Лавров пред Би Би Си в едно от редките си интервюта за западна медия от началото на войната в Украйна.

„Не сме нахлули в Украйна. Обявихме специална военна операция, тъй като нямаше абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че въвличането на Украйна в НАТО е престъпно деяние“, каза Лавров.

Дипломатът повтори официалното становище на Кремъл, че Русия е на мисия за „денацификация“ в Украйна.

На въпрос на журналиста на Би Би Си Стивън Розенбърг дали 360-те жители на село Яхидне, от които 74 деца и 5 инвалиди, принудени да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни, са били „нацисти“, Лавров отговори: „Това е много жалко, но чуждестранните дипломати, включително върховния комисар на ООН по правата на човека, генералният секретар на ООН и други представители на организацията, са подложени на натиск от Запада и много често са използвани за разпространение на фалшиви новини“.

„Русия не е чиста като сълза. Тя е такава, каквато е. И ние не се срамуваме да покажем кои сме", заяви Лавров.

72-годишният външен министър представлява Русия на международната сцена през последните 18 години, но сега той е неговата дъщеря са обект на западни санкции.

САЩ го обвиняват лансиране на фалшива информация, представяща Украйна като агресор, както и в пряка отговорност за инвазията на Русия като член на Съвета за сигурност.

От Би Би Си също така попитаха Лавров за отношенията между Русия и Обединеното кралство.

„Мисля, че вече няма място за маневри, защото и премиерът Борис Джонсън, и външният министър Лиз Трус казват открито, че трябва да победят Русия и да я поставят на колене. Хайде, направете го!“, каза той.

Миналия месец външният министър на Обединеното кралство каза, че руският президент Владимир Путин се унижава на световната сцена и че „трябва да гарантираме, че той е изправен пред поражение в Украйна“.

Според Лавров политиците в Лондон „за пореден път жертват интересите на народа си в името на политически амбиции".

Външният министър на Русия обвини Би Би Си, че не е разкрила истината за това, което се е случвало с цивилните в контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна, „когато те са били бомбардирани от войските на Киев в продължение на осем години“.

От медията отговориха, че през годините многократно са се свързвали с ръководителите на тези райони с молба за разрешение да отидат и да видят какво се случва, но достъпът им е бил отказван.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ