Нарендра Моди откри новата сграда на индийския парламент

Нарендра Моди откри новата сграда на индийския парламент

Нарендра Моди откри новата сграда на индийския парламент

Индийският премиер Нарендра Моди откри новата сграда на парламента, която е част от плана на правителство за промяна на британската колониална архитектура в индийската столица, предаде Ройтерс.

Обновяването на сърцето на Делхи, съобразно индийската култура, традиции и символика, протича година преди парламентарните избори, на които управляващата националистическа партия "Бхаратия Джаната" ще представи резултатите от работата си през последното десетилетие, в опит да спечели трети мандат.

По-рано през деня Моди се включи в традиционни молитви пред парламентарния комплекс, като на церемонията присъстваха и водещи министри, пише БТА. Събитието обаче бе бойкотирано от 20 опозиционни партии, които заявиха, че премиерът нарушава протокола и насочва светлината на прожекторите към себе си, докато в центъра на церемонията трябва да е президентът. 

"Откриването нова парламентарна сграда в отсъствието на опозицията означава, че в страната няма демокрация", заяви опозиционната лидерка Суприя Суле. 

Правителството на Моди отхвърли аргумента на опонентите си, като посочи, че в Индия конституционен държавен глава е премиерът. 

Новият парламентарен комплекс заема централно място в проект на стойност 2,4 милиарда долара, чиято цел е да засенчи сградите от колониалната епоха в центъра на Делхи и да проправи път към построяването на нови здания, отразяващи специфичната индийска идентичност, отбелязва Ройтерс. 

"Новият ни парламент е пътеводна светлина за нашата демокрация. Той символизира богатото наследство на нацията ни и енергичния ни стремеж към бъдещето", написа Моди в "Туитър". 

Новият комплекс е разположен точно срещу старата сграда на индийския парламент, която е проектирана от британските архитекти Едуин Лъчънс и Хърбърт Бейкър. Построената през 1927 г. сграда се превръща в музей. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ