Северна Корея предполага, че COVID-19 е дошъл в страната с балони от Южна Корея

Северна Корея предполага, че COVID-19 е дошъл в страната с балони от Южна Корея

Северна Корея предполага, че COVID-19 е дошъл в страната с балони от Южна Корея

Властите в Северна Корея предположиха в петък, че вълната от COVID-19 в страната е започнала от хора, които са били в контакт с балони, долетели от Южна Корея, съобщава Асошиейтед прес.

Активисти от Юга години наред изпращат балони през границата с Пхенян, за да разпространяват стотици хиляди пропагандни листовки, които съдържат критики против лидера Ким Чен Ун. Северна Корея често е изразявала недоволството си към активистите и към ръководството на Южна Корея, защото не ги спира.

Световните здравни власти казват, че коронавирусът се разпространява при близък контакт между хора, които вдишват микроскопични капчици, и е по-вероятно човек да се зарази в затворени, непроветрени пространства, отколкото навън. Министерство на обединението в Южна Корея твърди, че няма как балоните, които нейните граждани изпращат, да са разпространили вируса в Севера.

Държавната медия на Пхенян съобщава, че центърът за превенция на епидемии е открил първите случаи на инфекция в град Ифо близо до границата с Южна Корея и че някои жители на населеното място със симптоми на треска са пътували до столицата. От центъра казаха, че 18-годишен войник и дете на 5 години са имали контакт с „чуждестранни“ обекти в града са дали положителен тест за варианта омикрон.

Центърът за превенция на епидемии е препоръчал властите да се справят с „чуждестранните“ обекти, които идват от вятъра и други климатични явления, и с балони по протежение на междукорейската граница.

Кампаниите с листовки са прекратени в голяма степен, след като предишното либерално правителство на Южна Корея криминализира дейността.

В предишни изявления за COVID-19 Северна Корея твърдеше, че вирусът може да се разпространи през падащ сняг или мигриращи птици. Ограниченията заради пандемията на страната включваха строги забрани за влизане в морска вода.

От Пхенян не се опитват да свалят балоните, идващи от Юга, защото това може да доведе до покачване на напрежението и сблъсък между страните.

След като поддържаше широко оспорваното твърдение, че на нейна територия няма COVID-19, на 12 май Северна Корея призна, че неопределен брой души за били диагностицирани с варианта омикрон.

Досега Северна Корея е регистрирала 4,7 млн. случая на треска при население от 26 млн. души, но обяви само част от тях за случаи на заразяване с коронавирус. Властите твърдят, че 73 души са починали от болестта, което е много нисък брой и се смята, че управлението в страната манипулира данните, добавя Асошиейтед прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ