Северна Корея се подготвя за първи ядрени опити от 2017 г. насам

Северна Корея се подготвя за първи ядрени опити от 2017 г. насам

Северна Корея се подготвя за първи ядрени опити от 2017 г. насам

Северна Корея e ускорила подготовката за първия си ядрен опит от 2017 г. насам, предупреди ООН в доклад, който бе изпратен до множество информационни агенции, предаде „Дойче Веле“.

 Международната агенция предупреди за нови приготовления на североизточния полигон на страната.

„Работата на полигона за ядрени изпитания „Пунги-ри“ проправя пътя за допълнителни ядрени опити за разработване на ядрени оръжия“, според независими наблюдатели към Комитета на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу Северна Корея

„Пунги-ри“ подземно съоръжение за тестване в северната част на страната, където през последните месеци се наблюдава повишена активност. Това беше мястото на шестте ядрени тестови експлозии, извършени Северна Корея между 2006 и 2017 г.

Сателитните изображения показват, че Пхенян ремонтира мрежа от тунели в „Пунги-ри“, които бяха разрушени през 2018 г. по време на преговорите със Съединените щати.

Докладът също предупреждава за повишено производство на обогатен уран на други места в Северна Корея.

„Корейската народно-демократична република (КНДР )продължава да развива своя капацитет за производство на делящи се материали в Йонбьон“, коментираха изследователи.

Йонбьон, е най-големият ядрен изследователски център на Северна Корея, който отговаря за експлоатацията на първите ядрени реактори в страната.

Експертите казаха още, че Северна Корея е извършила две големи кибератаки тази година, довели до кражба на активи в криптовалута на стойност стотици милиони долари.

Правителството в Пхенян е обект на строги санкции в резултат на своите програми за ядрени оръжия и балистични ракети.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ