Швеция и Финландия подписаха за присъединяването към НАТО

Швеция и Финландия подписаха за присъединяването към НАТО

Швеция и Финландия подписаха за присъединяването към НАТО

Посланиците на 30-те страни-членки на НАТО подписаха протоколите за присъединяване на Швеция и Финландия днес, а кандидатурите за членство на двете нации ще бъдат изпратени в столиците на алианса за ратификация от всички държави-членки, съобщава Асошиейтед Прес.

„Това наистина е исторически момент за Финландия, за Швеция и за НАТО“, каза генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг.

30-те посланици и постоянни представители на страните-членки официално одобриха решенията от срещата на върха на НАТО през миналата седмица, когато военният съюз се съгласи да покани Финландия и Швеция да се присъединят към пакта, след като те подадоха заявления за членство.

Парламентарното одобрение на Турция все още може да създаде проблеми с членството на скандинавските държави, въпреки меморандума за разбирателство, подписан между трите страни, подчертава Асошиейтед Прес.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара все още може да блокира процеса по приемането на Швеция и Финландия в НАТО, ако двете страни не успеят да изпълнят изцяло искането на Турция да екстрадират заподозрени за тероризъм, свързани със забранени кюрдски групи или участвали в организацията на неуспешния преврат в Турция през 2016 г.

Той каза, че парламентът в Анкара може да откаже да ратифицира кандидатурите, а това застрашава членството на двете скандинавски страни, защото тяхното включване в съюза трябва да бъде одобрено от всички 30 държави-членки, което дава право за блокиране на решението от всяка една от тях.

Столтенберг посочи, че не очаква промяна в позицията на Турция. „Имаше опасения за сигурността, които трябваше да бъдат разгледани. И ние направихме това, което винаги правим в НАТО. Намерихме общ език.“  

На пресконференция външните министри на Швеция и Финландия бяха затрупани с въпроси дали конкретен списък от хора трябва да бъдат екстрадирани в Турция, но и двамата казаха, че такъв списък не е част от меморандума с Анкара.

„Ние ще спазваме този меморандум“, каза шведският външен министър Ан Линде, като добави, че действията на нейното правителство винаги „ще съответстват с шведското законодателство“. „Ние ще спазваме международното право“, декларира тя.

Линде добави, че „ще се погрижим да имаме механизъм за борба с тероризма във всичките му форми."

Всяка държава в алианса има различни законодателни предизвикателства и процедури, през които трябва да премине, за да одобри кандидатурите и може да отнеме няколко месеца преди двете да станат официални членове.

Германският парламент трябва да ратифицира меморандума в петък, според Партията на свободните демократи. Други страни може да стигнат до процеса по одобрение едва след дългата лятна ваканция на своите законодателни институции.

„Очаквам с нетърпение бърз процес по ратификация“, каза външният министър на Финландия Пекка Хаависто.

„Ще бъдем още по-силни и нашите хора ще бъдат в по-голяма безопасност, докато сме изправени пред най-голямата криза в сигурността от десетилетия“, каза Йенс Столтенберг.

Подписаните днес протоколи дават възможност на Швеция и Финландия да навлязат по-дълбоко в процесите на НАТО. Като близки партньори те вече присъстваха на някои срещи на Северноатлантическия пакт. Със статут на официално поканени те могат да присъстват на всички съвещания на посланиците, макар че все още нямат право на глас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ